Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Låt föräldrarna dela på ansvaret – individualisera föräldraförsäkringen

Ett jämställt familjeliv är jätteviktigt om vi vill ha ett jämställt samhälle. Föräldraförsäkringen skapades för att ge mammor och pappor samma möjligheter att både vara hemma med barnen och kunna arbeta och försörja sig. Föräldrarna får ta ut 240 dagar var, men systemet är flexibilitet och många sprider ut ledigheten under längre tid.

Publicerad i Metro den 29 maj 2015.

Två månader är i nuläget reserverade för varje förälder. Men det som från början skulle hjälpa familjerna att vara mer flexibla har i stället blivit ett hinder för kvinnor på arbetsmarknaden. Under ett barns första två år överlåts nästan allt ansvar på mammorna, som tar 90 procent av dagarna. Det här påverkar alla kvinnors möjligheter i arbetslivet. Alla kvinnor, med eller utan barn, blir ”riskarbetskraft”.

Många arbetsgivare vågar inte anställa kvinnor som man tror ska ta ut långa föräldraledigheter och axla hela familjeansvaret. Att det hänger ihop är tydligt. Kvinnor har mycket svårare än män att få fasta jobb, att få heltidsjobb, kvinnor får otryggare anställningar, lägre löner och mycket lägre pensioner. 3,6 miljoner kronor, så stor blir skillnaden i livsinkomster.

Det här har också lett till att kvinnors stress och ohälsa ökat dramatiskt, det kostar för hela samhället.

S-kvinnor och S-studenter vill se en individualiserad föräldraförsäkring. Det betyder att varje föräldrar i stället får behålla sina egna föräldradagar, och får anpassa föräldraledigheten efter det, som det var tänkt från början. Att föräldrarna delar ansvaret lika.

I familjer med en man och en kvinna, så sägs ofta att kvinnan fick stanna hemma längre för ekonomins skull. Men kvinnor är hemma längre även i familjer där kvinnan tjänar mest! Det som styr är nämligen inte främst ekonomin, utan oftare förväntningar, traditioner och gamla mönster. På lång sikt förlorar dessutom familjen oftast stort genom att kvinnans hela livsinkomst sjunker.

Varje förälder är unik. I dag kan en familj bestå av en, två eller flera föräldrar. Givetvis finns de med särskilda behov av hjälp eller stöd. Det gör det ännu viktigare att varje individ har rätt till sitt eget föräldraskap. Varje unik situation kan också lösas utifrån sina egna förutsättningar.

Föräldraförsäkringen är komplex och värdeladdad och alla har sin egen upplevelse (och man får tycka olika!). Men det är våra gemensamma resurser vi talar om och som politiker är man ansvarig för att fördela dem ansvarsfullt och rättvist. Socialdemokraterna är ett feministiskt parti som säger att de vill ta avgörande steg mot en jämställd föräldraförsäkring.

Regeringen har nu föreslagit att en till månad reserveras per förälder. Vi tycker inte att det räcker.

Vill man verkligen att föräldrarna delar lika, då måste man ha en plan för hur man ska nå dit. Det blir inte enklare för att vi drar ut på processen och tar mindre steg framåt. Vi kan inte tillåta att ojämställdheten biter sig fast när vi vet att det kan göras mer!

Därför vill vi se tidsplan med tydliga mål för hur och när vi ska nå en jämställd föräldraförsäkring, på riktigt. Vi vill ha besked om när detta kan presenteras. Det är jämställdhetspolitik, och att gå från ord till handling.

Carina Ohlsson
Ordförande S-kvinnor

Talla Alkurdi
Ordförande S-studenter

facebook Twitter Email