Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Låt oss hålla oss till sakfrågorna

I en artikel i DN skriver M-kvinnorna om sina förslag för ökad jämställdhet, i linje med ”ny feminism” som KD skulle formulerat det. I högt tonläge kritiserar de regeringen för att inte ta initiativ för jämställdhet. I en replik skrev vi S-kvinnor om flera reformer vi driver, samt vilka reformer vi inte står bakom. M-kvinnorna svarade på det att vi ”sticker huvudet i sanden” och inte har presenterat några konkreta reformer. Onekligen tycks vi tala helt förbi varandra.

Vi förklarar gärna vad vi menade, men låt mig börja med att säga detta. Att så mycket av samtalstonen går åt till osakliga anklagelser och förminskande, istället för att försöka mötas och sakligt diskutera reformer, livsviktiga reformer, det är inte särskilt klädsamt och ganska sorgligt.

Det känns särskilt onödigt på jämställdhetsområdet, där vi ju faktiskt ofta vill exakt samma sak. Det gäller t.ex. jämställd vård, miljö, våld mot kvinnor och sexualbrott. Att måla upp politiska skiljelinjer här blir bara slag i luften.

Vi S-kvinnor är inte ”fast i det förflutna” för att vi har drivit de här frågorna länge, mycket länge. Vi driver dem fortfarande och vi välkomnar alla krafter som vill gå med åt samma håll.

Visst finns även skiljelinjer, som fördelningspolitiska och familjepolitiska. Det måste ändå finnas utrymme för såväl debatt som utveckling och förhandling.

En rad konkreta åtgärder togs upp i vår replik, men låt oss klargöra dem igen.

1. Vi vill krossa glastaket. Att kvinnor når glastaket vid en viss tidpunkt i karriären är helt riktigt. Vi har därför drivit igenom reformer som ”varannan damernas” och fortsätter driva krav på kvoterade bolagsstyrelser. Det är inte att sticka huvudet i sanden, tvärtom en rätt obekväm reform.
2. Att underlätta för kvinnligt företagande är viktigt, vi håller helt med. Och ja, det höga skattetrycket ska inte drabba de mest utsatta kvinnorna med låga inkomster. Hur skatterna bör fördelas för att nå detta ser vi dock ganska olika på.
3. Vi säger ja till individualiserad föräldraförsäkring. Det handlar inte om att vi ”stirrar oss blinda på vem som tar ut dagar”, utan om att lyssna på forskningen. För oavsett vart vi stirrar, så är det här det mest effektiva för ett jämställt föräldraskap och därigenom ett jämställt arbetsliv. Vi är lika konkreta när det gäller vårdnadsbidraget – vi säger nej till det.
4. Strängare straff för sexualbrott tas upp – vi är helt överens. Regeringen har absolut inte varit passiv, det vet vi båda. Vi har, med ert medhåll i riksdagen, genomdrivit en av de största straffskärpningarna i modern tid med nya krav på samtycke och oaktsamhetsbrott. Ni vill gå ännu längre – det vill vi med. Vi vill t.ex. att sexköp alltid ska ge frihetsberövande straff och förbjuda sexköp utomlands. Vi har som ni vet också arbetat i decennier med att sätta hedersrelaterade brott på den svenska kartan – i år införs både straffskärpningar och nya brottsrubriceringar.

Ni skriver ”Verklig förändring kommer först när de som styr vågar ta till sig av fakta, hur obekväm den än må vara”. Sammanfattningsvis blir de orden ganska tomma om vi bara ska peka finger om vem som bryr sig mest eller minst. Att rädda liv måste gå före, så låt oss istället lösa de här problemen gemensamt.

Som vi skrev – vi välkomnar alla krafter i jämställdhetsarbetet. Vi tror inte alltid på samma reformer, men det är viktigare att diskutera dem och vilka som rent faktiskt har effekt, än att prata förbi varandra. Vi hoppas därför vi kan hitta fler tillfällen för sakliga samtal under samlande former.

Carina Ohlsson, förbundsordförande S-kvinnor

facebook Twitter Email