Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Liberalerna säger nej till jämställdhetsreform

Replik i Bohuslänningen 24 januari 2017.

Vi gör inte några försök att skriva om historien och förnekar inte dåtidens liberalers roll för införandet av kvinnlig rösträtt i Sverige. Det var enbart högern som var emot att ge kvinnor rösträtt. Vi har aldrig heller påstått att Dagmar Friman var socialist. Vi är väl medvetna om att förebilden för karaktären Dagmar Friman var den liberala kvinnan Anna Whitlock. Men vi blir förbryllade av att Liberalerna framställer sig som sådana förkämpar för kvinnors rättigheter samtidigt som de precis fällde den socialdemokratiskt ledda regeringens förslag om att införa kvotering i bolagsstyrelser, när det är en oerhört viktig jämställdhetsfråga.

Socialdemokraterna har arbetat för kvinnors rättigheter under hela 1900-talet och fram till idag. Liberalerna och de övriga partierna i den borgerliga regeringen valde däremot att motarbeta jämställdhet på olika sätt under sina senaste åtta år vid makten när de hade ett utmärkt tillfälle att visa att det här är frågor som de prioriterar. Den borgerliga regeringen tog bort lönekartläggningar varje år, införde vårdnadsbidrag och försämrade regelverken i a-kassan och sjukförsäkringen så att det drabbade kvinnor hårdare än män. Skattesänkningar för de rika prioriterades före satsningar på vård, skola och omsorg. Resultatet blev en nedmontering av välfärden.

När den socialdemokratiskt ledda regeringen nu istället har makten visar vi att vi satsar på välfärden och arbetet för jämställdhet och kvinnors rättigheter. Vi är den första regeringen i världen med en feministisk utrikespolitik och när vi från och med den 1 januari har tagit plats i FN:s säkerhetsråd är kvinnors rättigheter en av våra mest prioriterade frågor. På det nationella planet har vi precis instiftat en jämställdhetsmyndighet med säte i Göteborg. Myndigheten är ett viktigt steg framåt för en långsiktig, sammanhållen och effektiv jämställdhetspolitik.

Vi är glada över att Liberalerna inser värdet med en sådan myndighet men beklagar att deras partikamrater inom borgerligheten inte gör detsamma. Vi välkomnar om Liberalerna återigen vill hjälpa oss med det viktiga arbetet för ökad jämställdhet.

Catharina Bråkenhielm

Monica Green, Riksdagsledamöter (S)

Carina Ohlsson, Ordförande S-kvinnor

Stefan Skoglund, Socialdemokraterna i Uddevalla

 

facebook Twitter Email