Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

M förminskar kvinnliga politiker

Replik från (S): Krävs arbete för att göra Europa mer jämställt.

Publicerat i Aftonbladet 25 juli 2014.

Att Socialdemokraterna och Moderaterna står långt ifrån varandra när det gäller att prioritera jämställdhet mellan män och kvinnor är ingen nyhet. Ett exempel på det är att Fredrik Reinfeldt i förra veckan kategoriskt avvisade Socialdemokraternas förslag om att driva på för en mer jämställd EU-kommission.

I någon mån är det dock ännu mer beklagligt att Anna Maria Corazza Bildt använder sig av en klassiskt förminskande härskarteknik när hon hävdar att fler kvinnor i EU-kommissionen skulle medföra att dess kompetens sjunker.

Det är en djupt okunnig slutsats och dessutom djupt förvirrande i en artikel där hon själv skriver att det självfallet finns kompetenta kvinnliga kandidater i samtliga medlemsländer.

Vi har aldrig hotat med att rösta ner kommissionen om den inte kvoteras. Vi har föreslagit att regeringscheferna i Europa tar sitt ansvar för att se till att de kompetenta kandidater som råkar vara kvinnor inte glöms bort när topposterna tillsätts i EU.

På ett sätt är tydligheten ändå befriande och förmodligen en del av förklaringen till Moderaternas totala genomklappning i EU-valet.

Självklart räcker det inte med att förändra EU-kommissionen för att forma ett samhälle där kvinnor och män behandlas lika och får samma förutsättningar. Men en jämställd kommission är en början på arbetet med att göra Europa mer jämställt. För att återuppta ett jämställdhetsarbete värt namnet i Sverige behövs ett regeringsskifte i höst.

Marie Granlund
vice ordförande i riksdagens EU-nämnd (S)

Carina Ohlsson
Ordförande S-kvinnor

facebook Twitter Email