Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Maktskifte i SKL öppnar för rätt till heltid

Nu står det klart att SKL, Sverige Kommuner och landsting, får en ny rödgrön majoritet. Alliansen tillsammans med SD har ett mandat färre och SD kommer alltså inte att ha någon vågmästarroll under mandatperioden 2015-2019.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har tillsammans 11 mandat, Alliansen har 9 mandat och SD har ett mandat. Det innebär maktskifte och egen rödgrön majoritet.

– Det här är förstås mycket glädjande och innebär att vi nu kan gå vidare med det politiska arbetet. En prioriterad fråga som vi S-kvinnor länge drivit är rätten till heltid. Välfärden har väntat länge, men nu kan det äntligen bli verklighet. Givetvis kommer S-kvinnor att följa upp att det här blir verklighet nu, säger Carina Ohlsson ordförande S-kvinnor.

Socialdemokraterna gick till val på rätten till heltid inom den offentligt finansierade välfärden, genom att teckna nationella kollektivavtal där heltid är norm. Deltider är en klassisk kvinnofälla. Idag jobbar 200 000 personer, majoriteten kvinnor, ofrivilligt deltid. Det är en av orsakerna till kvinnors längre inkomster och på sikt lägre pensioner.

–  Det är dags för jämställda arbetsvillkor! Flera kommuner har redan gått före och erbjuder rätt till heltid, så vi vet att det här går att genomföra, säger Carina Ohlsson.

facebook Twitter Email