Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Mammor tar smällen för den stigande inflationen

Ensamstående mammor är bland de värst drabbade av den ekonomiska krisen. Regeringen gör ingenting för att hjälpa dem. Riktat stöd måste sättas in till de mest ekonomiskt utsatta grupperna.

Publicerad i Expressen 16 mars 2023.

För varje dag som går blir den ekonomiska situationen desperat för allt fler hushåll. Den oberoende sajten Matpriskollen larmade förra veckan om en rekordstor ökning av matpriser i butikerna. Barnmat, välling och blöjor tillhör de varugrupper som ökat mest i pris. Grundaren själv menar att ”de aldrig sett något liknande”.

När högerregeringen presenterade sin budget i höstas varnade vi för att om inget görs kommer vi att få uppleva ett Fattigsverige som vi inte sett på mycket länge. Nu står vi här. Vi ser långa köer till de matbutiker som skänker bort matvaror. Bråk uppstår om platserna till kyrkans matkö eller den sista billiga limpan på Matmissionen. Barn äter upp sig i skolmatsalen inför helgen och kommer tillbaka utsvultna på måndagen.

Bland de värst drabbade är ensamstående mammor. Enligt en undersökning av organisationen Sveriges Makalösa Föräldrar lagar en allt större andel ensamstående gröt eller ofullständiga maträtter till sig själva för att ha råd med mat till barnen, avstår från frukt och grönsaker eller till och med tar bort frukt och grönt från barnens mat. Undersökningen visar också att barn till ensamstående är alltmer oroliga för sin familjs ekonomi.

Vad gör då regeringen och Ulf Kristersson för att stötta ensamstående och barnfamiljer genom krisen? Svaret är tyvärr ingenting. I en intervju om hushåll som kämpar med stigande priser säger Ulf Kristersson att ”det är bara att bita ihop”. Det är ett historiskt uttalande av en svensk statsminister. Var finns krisinsikten, åtgärderna, handlingskraften?

Socialdemokraterna har krävt att regeringen höjer barnbidraget, en viktig åtgärd som skulle göra stor skillnad för många familjer som desperat kämpar med ekonomin just nu. Vi S-kvinnor menar att riktade stöd måste sättas in till de mest ekonomiskt utsatta grupperna, inte minst ensamstående mammor.

Vi ser därför att det krävs kraftigt höjt underhållsstöd och bostadsbidrag för att stötta ensamstående och deras barn. Det är träffsäkra åtgärder till de som behöver stödet bäst och som samtidigt har minimal inflationseffekt.

Kräver krafttag

Dagens underhållsstöd väger inte upp för de låga inkomster och höga utgifter för barnen som många ensamstående föräldrar kämpar med. Inför vårändringsbudgeten måste underhållsstödet och bostadsbidraget höjas för att fullt ut kompensera för inflationen samt ta höjd för fortsatt hög inflation.

Den ekonomiska kris vi upplever just nu skakar om hela vårt samhälle. Frågan är vilket land vi kommer att vara när vi kommer ut på andra sidan. S-kvinnor kommer inte tyst se på när regeringen med Sverigedemokraterna låter kvinnor och barn ta smällen i den ekonomiska krisen.

Vi kräver krafttag för att återuppbygga välfärden, höja de transfereringar som halkat efter och inte minst stötta de ensamstående mammor som just nu desperat försöker sätta mat på bordet till sig och sina barn.

Annika Strandhäll
ordförande S-kvinnor

facebook Twitter Email