Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Mer jämställda pensioner

I augusti månad höjs pensionen med upp till 1 000 kronor i månaden för en miljon pensionärer. Det är en mycket välkommen reform och en jämställdhetsseger som vi S-kvinnor kämpat för länge och nu kan glädja oss åt tillsammans med många kvinnliga pensionärer.

Publicerad i Vestmanlands Läns Tidning 21 augusti.*

I dag har kvinnor i Sverige i snitt 74 procent av en mans pension. Skillnaden mellan mäns och kvinnors pension är 7 000 kronor varje månad. En stor grupp kvinnor kan inte leva på sin pension. Det är inte värdigt ett välfärdsland som Sverige.

Många är de kvinnor som efter ett helt arbetsliv bara får garantipension. För en ensamstående pensionär har det inneburit 8 779 kronor i månaden. Efter höjningen blir den lägsta garanterade nivån 9 779 kronor. Denna ökning kommer att ge mer jämställda pensioner från dag 1, men med det krävs också långsiktiga lösningar för att nå helt jämställda pensioner.

Löneskillnaderna på arbetsmarknaden måste försvinna. Vi måste komma till rätta med kvinnors ofrivilliga deltidsarbete men också det ”frivilliga” deltidsarbetet som många kvinnor ser som en lösning för att också hinna med hem och barn. Och så måste förstås arbetet för jämställda arbetsvillkor och arbetsmiljö stärkas.

Alla i Sverige har rätt till ekonomisk trygghet och självständighet. I dag gläds vi att vi har tagit ett steg närmare detta!

Annika Strandhäll
Ordförande S-kvinnor

Malin Kauranen
Ordförande S-kvinnor Västmanland

* Artikeln har även publicerats i:

Falköpings Tidning med S-kvinnor i Skaraborg.
Karlskoga tidning & Kuriren med S-kvinnor i Örebro län.
Motala & Vadstena Tidning med S-kvinnor i Östergötland.
Nerikes Allehanda med S-kvinnor i Örebro län.
Norrköpings Tidningar med S-kvinnor i Östergötland.
Skaraborgsbygden med S-kvinnor i Skaraborg.
Skaraborgs Läns Tidning med S-kvinnor i Skaraborg.
Skövde Tidning med S-kvinnor i Skaraborg.

facebook Twitter Email