Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Stärkt undervisning om sex- och samlevnad

S-kvinnor har drivit frågan om att förbättra sex- och samlevnadsundervisningen länge. Detta genom att inkludera samtycke, utbilda om sexuella trakasserier och att diskutera hedersvåld. Utbildningsminister Anna Ekström har hörsammat våra krav och nu införs detta!

Regeringen har beslutat om ändringar i läroplanerna, som ska gälla från och med höstterminen 2022. En förändring är att skolan i högre grad ska lyfta frågor om frivillighet och samtycke, men också frågor om pornografi så att elever kan utveckla ett kritiskt förhållningssätt till hur relationer och sexualitet framställs i olika medier och sammanhang.

Kunskapsområdet kommer också att byta namn från ”Sex och samlevnad” till ”Sexualitet, samtycke och relationer”.

– Det här är en otroligt viktig seger för alla barn. Det handlar om att jobba förebyggande och ge rätt förutsättningar till de som ska bli vuxna. Vi är glada att den socialdemokratiska regeringen inför detta och ser det som ännu en feministisk delseger, säger S-kvinnors ordförande Carina Ohlsson.

Förra året beslutade regeringen också att göra kunskap om sex och relationer obligatoriskt i lärarutbildningarna, så att alla lärare ska kunna undervisa i dessa frågor.

facebook Twitter Email