Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Äntligen tas kvinnliga pensionärers situation på allvar!

S-kvinnor har länge kämpat för att uppmärksamma kvinnliga pensionärers särskilt utsatta situation. En kvinnlig pensionär får idag i snitt 12 000 kronor i månaden. Det är mer än 6000 kronor mindre än en manlig pensionär får, varje månad. Varannan kvinnlig pensionär behöver garantipension för att klara sig.

Under Nordiskt Forum deltog S-kvinnor i ett seminarium tillsammans med PRO som presenterade en ny rapport, ”Fattigdomsfällan”. Rapporten visar att klyftorna mellan de som jobbar och de som har jobbat har ökat kraftig. Över 200 000 pensionärer i Sverige hamnar idag under EUs fattigdomsgräns för Sverige, av dem är 70 procent kvinnor. Äldre kvinnor är särskilt utsatta. Rapporten drar slutsatsen att dagens pensionssystem inte håller måttet.

– Sverige är enda landet i världen med pensionärsskatt. Alltså där pensionärer betalar högre skatt än löntagare. Vi tycker att pensionärsskatten är omoralisk och skamlig. Pension är uppskjuten lön och ska beskattas som lön, sa Stefan Löfven på en presskonferens idag.  

Socialdemokraterna presenterar idag ett vallöfte – vi ska avskaffa pensionärsskatten!

Steg ett:

Avskaffa skatteklyftan för alla med hel garantipension. Vinner Socialdemokraterna valet ska detta göras redan till årsskiftet, januari 2015.

Steg två:

Avskaffa skattklyftan upp till medelinkomsten för kvinnliga pensionärer, dvs. 12 000 kr. Detta ska göras under mandatperioden, målet är under 2016 och det berör cirka 450 000 pensionärer.

Steg tre:

Slut hela skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer. Detta ska göras när jobbmålet är nått vilket kommer att ge ytterligare 15 miljarder kronor i reformutrymme.

– Kvinnliga pensionärer är en särskilt utsatt grupp som vi S-kvinnor länge kämpat för. För oss är det en stor seger att deras situation uppmärksammas genom att Socialdemokraterna lägger upp en tydlig tidsplan för hur vi får mer jämställda pensioner. Alla pensionärer måste kunna garanteras en acceptabel levnadsnivå, det är det enda anständiga, säger Carina Ohlsson, ordförande S-kvinnor.

facebook Twitter Email