Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Nu måste M gå från ord till handling om jämställdhet

I veckan presenterade European Institute for Gender Equality (EIGE) att Sverige är det mest jämställda landet i EU. Det är resultatet av en långsiktig feministisk socialdemokratisk politik. En stor bidragande faktor har varit S-kvinnors intensiva arbete för att driva på vårt moderparti och låta feminismen genomsyra alla sakfrågor. Vi har bland annat bidragit till att kampen mot hedersrelaterat våld prioriteras, att pensionerna höjs för att jämställa kvinnors pension med männens och ökat ekonomiskt stöd till kvinno- och tjejjourerna.

Publicerad i Dagens Nyheter 17 oktober 2019.

Moderatkvinnorna har samtidigt presenterat ett Jämställdhetsbokslut som tydligt visar varför Socialdemokraterna är det enda feministiska alternativet för de som vill leva i ett jämställt Sverige. I rapporten konstateras att det finns ett tydligt ”könsgap” där endast 37 procent av moderaternas medlemmar är kvinnor och av kommunstyrelseordföranden är färre än 30 procent kvinnor.

Av Moderaternas kommunfullmäktigeledamöter är 40 procent kvinnor och av styrelseordföranden är 22 procent kvinnor. Samtidigt visar en enkel sökning att Moderaterna inte har ett enda sökord som matchar med ordet feminism på sin hemsida.

I Moderatkvinnornas rapport står det även ”Moderatkvinnorna har år 2009 och år 2012 tagit fram liknande jämställdhetsbokslut för att beskriva hur representationer ser ut inom Moderaterna. I båda boksluten beskrivs ambitionen om en jämn könsfördelning som ”önskvärt men en utopi”, och därför ingenting man då bedömde var rimligt att sträva mot. Jämfört med dessa två mätpunkter har därför ett skifte skett.” Hur ska Moderaterna bidra till jämställdhet när de fram tills nu sett jämställdheten som en utopi och inte själva börjat tro på det förrän idag?

För att citera Einstein: ”Definitionen av galenskap är att göra samma sak igen och igen och förvänta sig andra resultat”. Det krävs tydliga reformer och beslut för att uppnå förändring i politiken.

Moderatkvinnor skriver i sin rapport att ”Ulf Kristersson har under sin tid som partiordförande visat att jämställdhet är en prioriterad fråga”. Ändå saknas konkreta handlingar för att bidra till jämställdheten inom politiken.

Nästa år har S-kvinnor drivit kampen för ett jämställt samhälle i över hundra år. För oss har jämställdheten varit central i all politik och vi har tagit kampen varje dag. För 26 år sedan införde Socialdemokraterna varannan damernas på vallistorna. Som Moderatkvinnorna skriver i sin rapport är Socialdemokraterna störst bland kvinnor. Vi hade aldrig varit där i dag utan varannan damernas.

Det är mer än välkommet att även Moderatkvinnorna ger sig in i den feministiska kampen, men det vore på sin plats att deras moderparti börjar lyssna och agera utefter rapportens resultat. Det är inte ett alternativ att ett parti som inte får ordning på jämställdheten i de egna leden ska regera landet. Det enda som räknas är att gå från ord till handling, och där har S-kvinnor gått i bräschen i 100 år och vi fortsätter kampen framåt!

Carina Ohlsson, förbundsordförande S-kvinnor

facebook Twitter Email