Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Kvinnor och barn oerhört utsatta

Kvinnor och barn är oerhört utsatta i Syrien och norra Irak, skriver Urban Ahlin, Carina Ohlsson och Margot Wallström.

Publicerad i Uppsala Nya Tidning 2 september 2014.

Från Irak och Syrien kommer bilder och berättelser som vittnar om död, våld, förtryck och förföljelse i en sällan skådad omfattning. Kvinnor och barn är oerhört utsatta i den svåra situation som råder.

Kriget i Syrien har pågått under flera år. Fruktansvärda siffror uppger att omkring 200 000 människor har dödats och miljoner har tvingats på flykt. Många av dem är barn.

Från norra Irak flyr förtvivlade människor undan den Islamiska statens härjningar. Vi vill med kraft fördöma denna fundamentalistiska rörelses mördande, förtryckande och förföljande av människor från olika folkgrupper och religioner. Islamiska statens agerande och terrorvälde utgör brott mot mänskligheten.

Utöver de internationella insatser som görs i dag vill vi socialdemokrater se ett FN-mandat för en insats med syfte att stoppa Islamiska statens våldsamma framfart. Omvärlden måste bistå både Iraks regering och Kurdistans regionala regering i det humanitära arbetet. Behoven är enorma.

Vi vet också att i denna konflikt , liksom i alla konflikter, är det kvinnor och barn som drabbas hårdast. Från norra Irak rapporteras det till exempel om att kvinnor tillfångatagits och tvingas konvertera om de inte är muslimer. Det vittnas om att kvinnor säljs på slavmarknader. Lidandet för dem som flytt upp i bergen undan Islamiska staten är mycket stort och många går under.

Konfliktrelaterat sexuellt våld är alltför vanligt. Det är en grov kränkning som används systematiskt och kan beskrivas som ett massförstörelsevapen. Det förstör enskilda kvinnors och barns liv, slår sönder familjer och skadar hela samhällen. Sexuellt våld är ett krigsbrott och kan utgöra ett brott mot mänskligheten. Sverige måste arbeta för att bekämpa sexuellt våld i väpnade konflikter i enlighet med en rad FN-resolutioner, men också för att kvinnor ska ges en större roll i konfliktförebyggande och återuppbyggande arbete enligt resolution 1325.

Det måste bli ett slut på övergreppen mot kvinnor och barn, de mest utsatta och sårbara, i norra Irak, i Syrien och överallt där krig och konflikter råder.

Urban Ahlin , Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson

Carina Ohlsson , förbundsordförande S-kvinnor

Margot Wallström , tidigare FN:s särskilda representant i frågor som rör sexualiserat våld

facebook Twitter Email