Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Permanenta de höga nivåerna i A-kassan

Att LO tillsammans med Socialdemokraterna driver frågor visar på facklig/politiskt samarbete. En sådan fråga som vi tillsammans vill göra ställningstagande i är att permanenta de höga nivåerna i arbetslöshetsförsäkringen som infördes under våren 2020.

Publicerad i Skaraborgs Allehanda 28 september 2020.

Under vårens pandemi med covid-19 har det tagits snabba politiska beslut av regeringen och fackförbunden har tillsammans med arbetsgivareorganisationerna tagit beslut utifrån de möjligheter som de politiska besluten som regeringen har tagit inneburit, som exempelvis korttidspermitteringsavtalen. Ett annat beslut som påverkar anställda som förlorar sitt arbete är den höjda A-kassan. Regeringens beslut har möjliggjort att snabbt göra förändringar som påverkat arbetsmarknadspolitiken.

Under pandemin har verkningarna för LO:s medlemmar visat att de är bland dem som drabbats hårdast av de ekonomiska neddragningarna och som på grund av sina arbetsuppgifter tvingas utsätta sig för risker för smittspridning i sitt yrke. Det handlar till exempel om vårdpersonal, busschaufförer, serveringspersonal, lokalvårdare, serviceyrken som besöker hem för att bland annat åtgärda elfel och så vidare. Listan kan göras lång.

Många andra yrkesgrupper har på grund av pandemin förlorat sina arbeten, yrkesgrupper inom till exempel hotell, restauranger, caféer med mera vars arbetsplatser fått stänga eller lägga ner sin verksamhet.

Den höjda A-kassan gör att den ökande arbetslösheten inte drabbar berörda familjer lika hårt och kan rädda dem från fattigdom. Det i sin tur avlastar hårt ansträngda kommuner från ökade insatser på det sociala området då risken för höjda bördor för försörjningsstöd och andra sociala följder av fattigdom minskar.

Sverige behöver stötta den ekonomiska återhämtningen och snabbt få människor i arbete, då behövs ett stabilt A-kassesystem som är en viktig faktor och ger förutsättningar och trygghet.

Många av de som idag blir arbetslösa har en mycket kort väg in på arbetsmarknaden så snart ekonomin börjar vända igen. Att upprätthålla deras köpkraft under tiden är både samhällsekonomiskt smart och mänskligt rätt att göra för en socialdemokratiskt ledd regering.

En höjd A-kassa är ett krav som LO har ställt under lång tid och om regeringen skulle permanenta de nuvarande nivåerna är det en åtgärd som ökar jämlikheten, tryggar LO:s medlemmar och minskar trycket på kommunernas hårt ansträngda ekonomi.

Vi står tillsammans i ställningstagandet.

Carina Ohlsson, ordförande för S-kvinnor i Sverige

Patrik Björk, ordförande för Socialdemokraterna i Skaraborg

Lena O Jenemark, LO-distriktet i Västsveriges 2:e vice ordförande

facebook Twitter Email