Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Polens brott mot mänskliga rättigheter

Polens premiärminister Beata Szydo meddelade idag att hon vill driva igenom ett totalförbud för aborter i landet. S-kvinnor fördömer den polska regeringens agerande i den här frågan och vill tydligt markera vårt stöd för polska kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp.

Polen har redan idag mycket restriktiva abortlagar, med endast tre undantag; om en läkare godkänner att kvinnans liv eller hälsa hotas allvarligt, om en läkare intygar att fostret har stora skador eller inte är livsdugligt, eller om en domstol fastställer att graviditeten tillkommit genom en kriminell handling.

De bedömningar som görs idag är redan så restriktiva att det i princip är omöjligt för majoriteten kvinnor att få någon hjälp. Redan idag tvingas kvinnor från Polen till illegala aborter, ofta med fara för sina liv, alternativt försöka ta sig till ett annat land för att få hjälp.

Många sjukhus vägrar också att utföra aborter eller bistår med intyg med hänvisning till religiös övertygelse. Bara för några år sedan dömdes Polen av Europadomstolen för brott mot mänskliga rättigheter då en 14-årig flicka, som blivit våldtagen, vägrades hjälp av två sjukhus och personalen hänvisade till just sin religiösa övertygelse, så kallad samvetsfrihet.

I november förra året tog det socialkonservativa partiet ”lag och rättvisa” över makten. Den nya regerings förslag kommer i praktiken att tvinga kvinnor att genomgå graviditeter mot sin vilja. Det kommer att riskerar både kvinnornas och det ofödda barnens liv och hälsa på ett oerhört brutalt sätt. Det är fullständigt oacceptabelt. Vi vädjar till premiärminister att ta sitt förnuft till fånga och respektera grundläggande mänskliga rättigheter.

S-kvinnor tar avstånd från alla förslag i den riktningen och hoppas det nya förslaget inte får gehör. Vi står upp för kvinnans rätt till sin egen kropp och sitt eget liv. Det gäller villkorslöst.

Uttalande från S-kvinnor förbundsstyrelse 1/4-2016

facebook Twitter Email