Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Polisen ska prioritera sexualbrott

Tre områden ska prioriteras av den nya polisorganisationen, under ledning av nya rikspolischefen Anders Thornborg: organiserad brottslighet, internationella stöldligor och sexualbrotten. Ingen kvinna, eller man, ska behöva tveka om huruvida det är lönt att anmäla ett sexuellt övergrepp, sa Justitieminister Morgan Johansson.

S-kvinnor gratulerar Anders Thornberg, tidigare chef för säkerhetspolisen, till sin nya tjänst som rikspolischef. Han presenterades idag på en presskonferens av Justitieminister Morgan Johansson. Han presenteras som en person med stor kompetens och förtroende inom organisationen.

Polisen står inför stora utmaningar, men regeringen bedömer att polisen idag har större möjligheter än någonsin att också klara dem. Regeringen gör de största satsningarna på polisen på över 20 år, omorganiseringen av polisen är genomförd. Både Thornberg och Johansson såg stora fördelar med en organisation som jobbar nationellt och kan styra resurser bättre. Det ger också rikspolischefen större möjligheter att styra organisationen och fördela resurserna där de bäst behövs.

Justitieministern beskrev också några av de stora utmaningar som finns framöver, där han särskilt nämnde tre prioriterade områden:

Dels den organiserade brottsligheten, den måste ryckas upp med rötterna och aldrig accepteras. Det talade både om att sätta hårt mot hårt och om förebyggande arbete. Södertälje, Uppsala och Malmö nämndes som goda exempel där man lyckats vända utvecklingen. Dels internationella stöldligor, där regeringen återkommer med åtgärder inom kort. Dels handlade det om sexualbrotten. Brottsutredningarna måste drivas med kraft och professionalitet. Ingen kvinna, eller man, ska behöva tveka om huruvida det är lönt att anmäla ett sexuellt övergrepp, sa justitieministern, och polisen ska alltid göra allt de kan för att klara upp de brotten.

S-kvinnor välkomnar förstås regeringens besked om att sexualbrotten ska prioriteras, ett arbete vi givetvis kommer att följa noggrant. Nyligen presenterade regeringen också det nya förslaget till en stärkt sexualbrottslagstiftning som vi hoppas snart kommer bli verklighet, där samtycke och oaktsamhetsbrott är viktiga delar som tillkommer.

Men som vi tidigare skrivit – ingen lagstiftning i världen kan rädda oss, om vi inte har ett rättssystem som fungerar, som tillämpar lagen, som prioriterar sexualbrott, som tar det här på allvar. Rättssäkerheten måste gälla från första anmälan till fällande dom. S-kvinnor kommer att fortsätta arbetet med att försäkra oss om att alla offer för sexualbrott får ett eget målsägandebiträde och att, som justitieministern sa, polisen gör allt de kan för att klara upp de här brotten.

 

facebook Twitter Email