Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Populistiskt att splittra och polarisera

Slutreplik KD/KDU: Vi har aldrig kritiserat KD för att ta upp problem med trygghet på gator och torg. Det är populistiskt och ohederligt att försöka skapa splittring i frågor där vi redan är helt överens.

Publicerad i Blekinge Läns Tidning 22 mars 2019.

I en debattartikel i BLT den 16 mars hävdar representanter från Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU) att S-kvinnor har kritiserar Ebba Busch Thor (KD) för att hon tar upp problem kring trygghet på gator och torg.

Jag undrar om de ens har läst artikeln, för S-kvinnor kritiserar absolut inte Busch Thor för att hon diskuterar trygghetsfrågor. Däremot är vi starkt kritiska till hennes försök att skapa splittring och polarisering i frågor där vi är överens. Ett populistiskt sätt att argumentera som KDU nu också ägnar sig åt.

I vår debattartikel nämner vi några av de satsningar som den S-ledda regeringen gjort för ökad trygghet: stora ekonomiska satsningar på polisen, på kvinnojourernas arbete och en nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck.

Det är därför komiskt när KDU skriver ” Vissa menar att fler poliser är en populistisk idé ”. Vi menar att det är populistiskt att försöka ta billiga poänger på att ställa partier mot varandra i frågor där vi faktiskt tycker lika, precis som i frågan med satsningar på polisen.

Sedan finns det förstås frågor där vi inte ser på jämställdheten på samma sätt. Till skillnad från KD och KDU anser S-kvinnor inte att Jämställdhetsmyndigheten är ett alternativ till satsningar på kvinnor, utan en viktig förutsättning för detta. En myndighet med ett helhetsansvar för jämställdhetsfrågorna bidrar till en positiv utvecklingen på området.

Det är så vi fortsätter den långa tradition av effektivt jämställdhetsarbete som länge bedrivits i Sverige. Ett arbete som S-kvinnor har gått och fortsätter att gå i täten för. Välkommen att ta den feministiska kampen med oss!

Carina Ohlsson
, ordförande S-kvinnor

facebook Twitter Email