Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Pressmeddelande: S-kvinnors krav för Sexköpslagen 2.0

Idag kom ett välkommet besked – regeringen ger Brottsförebyggande rådet (BRÅ) i uppdrag att göra en översyn av den svenska sexköpslagen. ”Vi är jätteglada, äntligen tas steg framåt i den här frågan. Det var sannerligen på tiden!” säger S-kvinnors ordförande Carina Ohlsson.

S-kvinnor har tagit kampen mot prostitution i över 100 år och var drivande i att Sverige 1999 fick världens första sexköpslag, som kriminaliserar att köpa men inte att sälja sex. Många länder har med åren följt vårt exempel. Men i takt med att samhället förändras måste även lagar anpassas.

– Vi ska inte glömma att när den här lagen infördes fanns knappt internet och vi hade inte samma rörlighet över gränserna. Vi lever i en helt annan värld idag, då måste lagar hänga med och utvecklas. säger Carina Ohlsson.

S-kvinnors krav: 

  • Sexköp ska ge frihetsberövande straff. Böter måste bort ur straffskalan, det sänder helt fel signaler. Det måste framgå att det här är ett allvarligt och prioriterat brott.
  • Sexköp = övergrepp. Att sälja sex kan aldrig ses som frivilligt. Det finns alltid en maktobalans, i de flesta fall brutalt utnyttjande och människohandel. Det går  inte att köpa samtycke och som sexualbrottslagen fastslagit – är det inte frivilligt, då är det våldtäkt.
  • Ge prostitutionens offer brottsofferstatus. Utan det får offren inte det stöd och rättsliga skydd de behöver, eller ens ett värdigt bemötande. Det behövs ökad kunskap, bättre samverkan och mer resurser.
  • Förbjud sexköp utomlands. S-kvinnors står bakom kravet att ta bort dubbel straffbarhet. Det ska vara olagligt att begå övergrepp oavsett var det sker. Regeringen är helt med oss, men sist föll förslaget då KD drog tillbaka sitt stöd i riksdagen. Vi hoppas på nytt försök att få deras stöd i detta.
  • Förbjud ”Sugardating”.  2018 polisanmälde S-kvinnor sidor som uppmuntrade tjejer att låta rika män betala för att dejta dem. Åklagaren la ner utredningen och tyckte inte det var koppleri, fast även polisen varnat för utbredd prostitution på sidorna. Att regeringen ber BRÅ se över detta är viktigt och bekräftar kopplingen till sexköp.

S-kvinnor är glada att regeringen nu vill se över sexköpslagen, så vi kan bli bättre på att förebygga, minska efterfrågan, stoppa gärningsmännen och skydda och stötta prostitutionens offer.

För mer information kontakta pressekreterare Maria Granström, tfn: 070-365 22 23, [email protected]

facebook Twitter Email