Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Rätten till fri abort är grundläggande

S-kvinnor ser med oro på hur regeringens och Sverigedemokraternas stora nedskärningar i biståndet riskerar att påverka kvinnors och flickors tillgång till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.

Publicerad i Feministiskt perspektiv 28 september 2023.

Aborträtten är grundläggande för kvinnors rättigheter. Runt om i världen ser vi inskränkningar av aborträtten och en ökad kontroll av kvinnokroppen. I USA har Högsta domstolen rivit upp den grundlagsskyddade rätten till abort, och i Europa har en rad länder under senare år antagit mer restriktiva abortlagar.

Mot bakgrund av denna backlash för jämställdheten och konservativa krafters försök att inskränka aborträtten har kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter (SRHR) varit ett viktigt fokus för den Socialdemokratiska regeringens biståndspolitik. S-kvinnor ser med oro på hur regeringens och Sverigedemokraternas stora nedskärningar i biståndet riskerar att påverka kvinnors och flickors tillgång till SRHR.

I Sverige har regeringen tillsatt en utredning som bland annat ska se över grundlagsskydd av aborträtten. Det är välkommet, men frågan är vilka kristdemokrater som kommer ställa upp på det? I partiets principprogram står att rätten till liv står i konflikt med aborträtten, och två kristdemokratiska riksdagsledamöter har redan meddelat att de tänker rösta emot förslaget. Även SD har drivit frågan om inskränkt aborträtt, vilket väcker frågor kring hur regeringens förslag kommer att se ut när det läggs på riksdagens bord.

S-kvinnor anser att rätten till fri abort är en grundläggande jämställdhetsfråga. Vi fortsätter bevaka utvecklingen när det gäller aborträtten både i Sverige och internationellt. S-kvinnor står upp för aborträtten idag på internationella aborträttsdagen och alla andra dagar.

Annika Strandhäll,
Ordförande S-kvinnor

Publicerad i Feministiskt perspektiv den 28 september 2023.

facebook Twitter Email