Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Rättvisereformer behövs 
– för barnens skull

Jämlika barn leka bäst! S-kvinnor och Unga Örnar skriver tillsammans om alla barns rätt till en sommar fylld av glädje, till inflytande och framtidstro och en lika god start i livet.

Publicerad i ETC 13 juli 2017.

I år är eleverna lediga tio veckor i sträck under sommaren. Sommaren är för många familjer den bästa tiden på hela året. Vissa föräldrar är lediga nästan hela sommarloven tillsammans med sina barn, men så ser inte verkligheten ut för alla familjer. För vissa familjer innebär sommaren en stor klump i magen, för föräldrar en känsla att inte räcka till och för barnen en känsla av att inte få göra alla roliga saker som kompisarna får göra.

Sommaren är en av de tider på året där ojämlikheten och de ekonomiska klyftorna syns som tydligast. Medan vissa familjer fyller semesterveckorna med utlandsresor, utflykter, stugvistelser och roliga aktiviteter tillsammans har andra familjer varken råd eller möjlighet att ta sig utanför sin egen ort eller stadsdel.

Vi tycker att det är bra att många kommuner satsar på gratisaktiviteter för barn under sommaren, men det är inte lösningen på den stora ojämlikheten som finns i Sverige idag.

För att minska de ekonomiska klyftorna behöver regeringen satsa på att stärka välfärden och mer aktivt arbeta för att minska inkomstklyftorna. Lönerna i kvinnodominerade yrken behöver höjas – där är bland annat heltid som norm och fler trygga anställningar viktiga reformer.

A-kassan och sjukförsäkringen behöver hänga med i tiden och stärkas. Den orättvisa skatteklyftan med en högre skattesats på våra socialförsäkringar jämfört med våra inkomster måste bort.

För att kunna ge alla barn en trygg och jämlik uppväxt behöver alla föräldrar en trygg och jämlik ekonomisk tillvaro. Då behövs en starkare välfärd som bättre kompenserar inkomstbortfall vid sjukdom eller arbetslöshet.

Över tusen barn från olika samhällsklasser får möjlighet att åka på Unga Örnars läger och kollon tillsammans, från Norrbotten i norr till Skåne i söder. Många av dessa barn skulle inte annars fått möjlighet att åka utanför sitt bostadsområde. På våra läger är alla barn lika värda och får samma chans till inflytande oavsett socioekonomisk bakgrund. Barnen är generellt inte vana vid att få vara med och bestämma men på lägren får de öva på att vara delaktiga, demokratiska, hjälpsamma och solidariska. Många barn åker hem från lägren med fina lägerminnen, många nya vänner och en känsla av sammanhang. Att vara en bland andra jämlikar.

Några av våra läger är familjeläger där barn tillsammans med sina föräldrar åker på läger. Det kan vara enda gemensamma aktiviteten som familjen har råd att göra på hela sommaren. Fler föräldrar behöver se vikten av att göra gemensamma saker tillsammans med sina barn och också få förutsättningarna till att kunna göra det.

Vi i Unga Örnar och S-kvinnor vill se en större ekonomisk fördelning som möjliggör att även barnen till ensamstående, sjukskrivna eller arbetslösa föräldrar kan fylla sina somrar med roliga aktiviteter tillsammans med sina föräldrar. Våra barn är inte bara vår framtid – de är också vår nutid. De är vårt gemensamma ansvar att alla barn får rätt till en bra start i livet. Jämlika barn leka bäst!

Carina Ohlsson, förbundsordförande S-kvinnor

Anders Österberg, förbundsordförande Unga Örnar

 

facebook Twitter Email