Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Regeringen gör omtag – pengarna ska nå kvinnojourerna

100 extra miljoner var ett välkommet tillskott som skulle fördelas mellan landets tjej- och kvinnojourer, men bara hälften av pengarna har gått igenom och många av de som fått avslag är besvikna. Regeringen gör nu ett omtag - pengarna ska nå verksamheten.

Finansieringen av kvinnojourerna är en fråga S-kvinnor drivit länge, med krav på både ökade anslag och en långsiktig finansiering för att trygga kvinnojourernas verksamheter. Det handlar både om ett erkännande och uppvärderande av de livsviktiga insatser som kvinnojourernas gör och om att faktiskt kunna planera och kvalitetssäkra verksamheten.

Regeringen lovade under förra året 25 miljoner extra till landets tjej- och kvinnojourer – ett välkommet och mycket efterlängtat tillskott. Men bara hälften av pengarna delades ut, resten brann inne och besvikelsen var under 2015 stor bland många av de jourer som sökt men fått avslag. För 2016 avsatts 100 miljoner extra, men även det här året har bara knappt hälften av ansökningarna gått igenom.

– Det här är givetvis en besvikelse som jag förstår och delar. Kvinnojourerna måste få resurser så de faktiskt kan ta emot alla de kvinnor och barn som söker skydd, det är bokstavligt talat livsviktiga pengar. Jag är glad att regeringen äntligen prioriterat tjej- och kvinnojourerna, men vi måste förstås försäkra oss om att pengarna når ut också, säger Carina Ohlsson, ordförande S-kvinnor.

Bland S-kvinnor är engagemanget för landets kvinnojourer stort, både den övergripande nationella nivån för att lyfta frågan och lokalt där många S-kvinnor arbetar mycket nära tjej- och kvinnojourer i kommunerna. Problemen har uppstått i utformningen av hur anslagen kan sökas, vilket gjort att flera jourer fått avslag.

Jämställdhetsminister Åsa Regnér och Regeringen är dock tydliga i att avsikten är att pengarna ska nå verksamheterna. Därför väljer att göra ett omtag i frågan och Socialstyrelsen får i uppdrag att fördela de resterande 50 miljonerna för 2016 som organisationsstöd, istället för verksamhetsstöd. Pengarna kommer nu att fördelas utifrån ett fast belopp till alla sökande.

S-kvinnor och Carina Ohlsson har också haft många samtal med Åsa Regnér om frågan och välkomnar att regeringen tydligt visar att de tar det här på allvar och lyssnar på tjej- och kvinnojourerna.

Det handlar både om att vi tydligt visar att kvinnojourerna värderas och prioriteras, och om att faktiskt kunna säkra kvaliteten och trygga verksamheten. S-kvinnor fortsätter driva kravet på att tjej- och kvinnojourernas finansiering ska vara långsiktigt tryggad, så länge det behövs, säger Carina Ohlsson.

facebook Twitter Email