Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Regeringens planer är ett jämställdhetssvek

Slutreplik i debatten om föräldraförsäkringen.

Publicerad i Aftonbladet 7 september 2023

Regeringen och Sverigedemokraterna är på väg att genomföra förändringar i föräldraförsäkringen som innebär att alla föräldrar ska kunna överlåta föräldradagar till vem som helst. Förslaget undergräver syftet med föräldraförsäkringen – att ge föräldrar möjlighet att vara med sina små barn. Regeringens förslag leder till ökad ojämställdhet och öppnar för en marknadisering där föräldraförsäkringen kan nyttjas som ett nannybidrag.

Motivet till lagförslaget är att underlätta för stjärnfamiljer och ensamstående föräldrar. Men i stället för att lägga fram ett förslag som träffar den gruppen föreslår regeringen att alla föräldrar ska kunna flytta över sina föräldradagar till vem som helst. Regeringens förslag saknar proportioner och innebär ett onödigt stort ingrepp i en den föräldraförsäkring som många svenskar håller så högt.

Lagförslaget kommer att leda till ett mindre jämställt uttag av föräldradagar genom att möjliggöra för föräldrar, sannolikt pappor att överlåta föräldradagar till andra, troligtvis till en annan kvinna såsom en mormor eller farmor. På längre sikt riskerar förslaget att leda till en ökad press på föräldrar, i synnerhet pappor, att ta ut färre föräldradagar.

Moderatkvinnorna ber oss presentera konkreta åtgärder för ökad jämställdhet. Det gör vi gärna. Den enskilt viktigaste åtgärden för att öka pappors uttag av föräldraledighet hade varit att införa ytterligare reserverade dagar. Det är den väg vi borde gå för att uppnå en jämställd och modern föräldraförsäkring. Istället luckrar man upp föräldraförsäkringen för att närma sig Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas familjepolitik. Regeringens förslag till ändringar av föräldraförsäkringen är ett jämställdhetssvek. Frågan är nu var ansvarig minister Anna Tenje är och varför hon inte försvarar sin reform?

Annika Strandhäll,
Ordförande S-kvinnor

Publicerad i Aftonbladet 7 september 2023.

facebook Twitter Email