Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Replik till M-kvinnor: Forskningen är tydlig om individualiserad föräldraförsäkring – varför röstar ni emot?

Vår uppgift som politiker är att göra det som långsiktigt är bäst för både barnen och för jämställdheten.

Publicerad i Dagens Nyheter 30 april 2021.

Vi är glada att Moderatkvinnorna lyfter flera av de reformer som gjort Sverige till ett av världens mest jämställda länder, som vi S-kvinnor och Socialdemokrater drivit fram som barnomsorg, föräldraförsäkring och avskaffad sambeskattning.

Vi håller med er om att vi har mycket kvar att göra. Vi är inte nöjda, men för att hålla oss till fakta och forskning vill vi ändå bemöta vissa saker.

Att Sverige ligger i topp för anmälda våldtäkter beror bland annat på att vi i dag har en av världen strängaste sexualbrottslagstiftningar. Den straffskärpning vi fått igenom baserad på samtycke tog tid, bland annat då det fanns ett starkt motstånd från Moderaterna, men nu är den äntligen på plats.

Att hänvisa till ökat antal anmälningar som en negativ trend är alarmistiskt. Att fler kvinnor i Sverige vågar anmäla är något positivt. Stora riktade satsningar på polisen gör också att fler sexköp, våldtäkter och andra sexualbrott utreds i dag. Att brotten i sig får fortgå är förstås ändå avskyvärt, det är vi alla eniga om.

Ni påstår att kvinnor i Sverige har betydligt svårare att göra karriär än i våra europeiska grannländer. Vi tycker också att vi ska hålla oss till fakta och forskning, den visar något helt annat. Sysselsättningsgraden för kvinnor i Europa ligger på 68,5 procent. I till exempel Grekland når den inte ens 50 procent. Sverige har EU:s högsta sysselsättningsgrad bland kvinnor, med 79,7 procent.

Detta beror på en rad Socialdemokratiska reformer som ni också hänvisar till, som väl utbyggd barnomsorg och generös föräldraförsäkring. I många andra länder måste kvinnor välja mellan att skaffa barn eller göra karriär. I Sverige kan kvinnor välja både och.

Vi är ändå glada att Moderatkvinnorna ägnat ett år åt att titta på vad forskningen säger. Beslut ska inte baseras på bara principer och idéer, så har vi S-kvinnor resonerat i över 100 år, som grund för de reformer vi genomfört. Vi vågar vara obekväma och ta impopulära beslut om vi vet att forskningen säger att det behövs.

Ett exempel är individualiserad föräldraförsäkring, där forskning och erfarenhet är glasklar – det bidrar till ökad jämställdhet. Både M och KD har röstat emot varje reform på detta område med argumentet att de inte är populärt bland föräldrar. Det vet vi. Många ser inte hur det gynnar den enskilda familjen på kort sikt. Men vår uppgift som politiker är att göra det som långsiktigt är bäst för både barnen och för jämställdheten. Vi välkomnar er i de forskningsbaserade besluten i dessa frågor.

Ett annat exempel ni lyfter är rut. Vi är överens med er om målet, att få fler kvinnor i arbete och öka kvinnors företagande och självbestämmande är oerhört viktigt. Men rut har inte ökat jämlikheten och jämställdheten. Just därför driver vi inte den reformen, men är öppen för dialog där vi i stället kan komma fram till effektiva reformer som faktiskt har långsiktig effekt på ökat kvinnligt företagande.

Avslutningsvis undrar vi hur ni ser på några av de reformer som era nuvarande och kommande samarbetspartier driver, som är helt baserade på känslor om hur man vill att samhället och familjen ska se ut, men som enligt forskningen inte gynnar jämställdheten.

Som vårdnadsbidraget, som enligt forskning systematiskt motverkar både integration och jämställdhet. Den Socialdemokratiskt ledda regeringen har tagit bort det. Kommer ni att tillåta att det återinförs om ni får regeringsmakten?

Jämställdhetsbonusen är ett annat exempel på en alliansreform som enligt forskningen inte hade någon positiv effekt för jämställd föräldraledighet. Vill ni trots det återinföra detta, i stället för att satsa på fler reserverade dagar, dvs. den reform som haft tydligt positiva jämställdhetseffekter?

Vi S-kvinnor fortsätter vår långsiktiga kamp för alla kvinnors frihet, trygghet och självständighet och välkomnar alla positiva krafter som vill delta i det jämställdhetsarbetet.

Carina Ohlsson
Ordförande S-kvinnor

facebook Twitter Email