Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

S bäst i klassen på jämställda kommunstyrelser!

SVT:s granskning av jämställdheten i landets kommunstyrelser visar att endast hälften av kommunerna har en jämn representation, dvs. mellan 40-60 % kvinnor respektive män. För socialdemokraterna ser det däremot bra ut. Med 45 % kvinnliga kommunstyrelseledamöter är vi det mest jämställda riksdagspartiet.

– Det är förstås ingen slump att vi nått så långt. Ett medvetet jämställdhetsarbete för att ge kvinnor och män samma möjligheter att delta i politiken har gett resultat, säger S-kvinnors ordförande Carina Ohlsson.

År 1994 genomfördes reformen ”varannan damernas” på samtliga socialdemokratiska valsedlar till riksdags-, landstings- och kommunalval. S-kvinnor var pådrivande till reformen, som också innebär att alla grupper som tillsätts av socialdemokraterna ska bestå av hälften kvinnor och hälften män.

S-kvinnor fortsätter att vara drivande i arbetet för jämställd representation, så väl inom politiken som i samhället i övrigt. Med vår makthandbok för ökat kvinnligt inflytande och krav på kvotering till bolagsstyrelser har vi den konkreta politiken och genomför den i praktiken!

facebook Twitter Email