Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

S-kvinnor kommer alltid försvara aborträtten

Aborträttens tillbakagång blev ett faktum när den lagstiftning som möjliggjorde för abort i alla USA:s delstater revs upp. Varannan delstat väntas inom kort förbjuda abort. Många chockerades över och sörjde beslutet. Det slår hårt mot alla kvinnor, särskilt mot de kvinnor som inte har råd att resa och betala för vård och behandling i delstater som tillåter abort.

Publicerad i Arbetarbladet 5 juli 2022.*

Vi vet att förbud inte stoppar aborter. När aborter blir olagliga riskerar kvinnor liv och hälsa för behandlingar som borde utföras på kliniker och sjukhus.

Vi ska inte hamna där amerikanska kvinnor är idag. Vartenda försök att försämra aborträtten i Sverige kommer att möta rejält politiskt mothugg. Det lovar vi S-kvinnor. Vi tar inte aborträtten för given.

Även här i Sverige finns det politiker som förordar en strängare abortlagstiftning. Kristdemokraterna vidhåller att partiet står bakom svensk abortlagstiftning, ändå väljer de gång på gång att släppa fram uttalade abortkritiker i partiet. Senast i samband med att Lennart Sacredeus valdes in i riksdagen. Han anser att det finns stöd i partiets grunddokument för sin abortkritiska hållning. Kanske är det samma grunddokument som Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch utgick från när hon förespråkade samvetsfrihet för personal som vägrar utföra aborter? Kristdemokraterna fortsätter att utse välkända abortmotståndare till framträdande positioner i sitt parti.

Sverigedemokraterna är inte mycket bättre. Fram till förra året ville Sverigedemokraterna sänka abortgränsen till vecka 12. Även i Moderaterna finns politiker som gjort sig kända som aktiva abortmotståndare. Partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson har till exempel tidigare arbetat för den abortkritiska organisationen Ja till livet. Frågan måste därför riktats till den partiledare som gör anspråk på att styra landet om det blir en högerkonservativ regering. Ulf Kristersson, moderat partiledare, blir svaret skyldig: Är detta den utveckling som Kristersson vill ha? Vilka poster kan bli aktuella för abortmotståndare i en högerkonservativ regering? Kan Kristersson garantera att Sverige inte får en abortmotståndare som socialminister, biståndsminister eller jämställdhetsminister?

S-kvinnor har tagit kampen för aborträtten sedan 1933. Efter att den moderna svenska abortlagstiftningen infördes 1975 har vi tydligt försvarat denna kvinnliga frihetsreform. Vi fortsätter ständigt den kampen – i Sverige och internationellt med våra politiska systrar.

Annika Strandhäll
Ordförande S-kvinnor

Matilda Sundquist Boox
Distriktsordförande S-kvinnor Gävleborg

* Artikeln har även publicerats i

Falköpings tidning med S-kvinnor Skaraborg.
Folkbladet med S-kvinnor Östergötland.
Gefle Dagblad med S-kvinnor Gävleborg.
Hudiksvalls tidning med S-kvinnor Gävleborg.
Motala & Vadstena Tidning med S-kvinnor Östergötland.
Skaraborgsbygden med S-kvinnor Skaraborg.
Skaraborgs läns tidning med S-kvinnor Skaraborg.
Smålandsposten med S-kvinnor Kronoberg.
Sundsvalls tidning med S-kvinnor Västernorrland.
Västgöta-Bladet med  S-kvinnor Skaraborg.
Örnsköldsviks Allehanda med S-kvinnor Västernorrland.
Östgöta Correspondenten med S-kvinnor Östergötland.

facebook Twitter Email