Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

S-kvinnor kräver 30 miljarder till välfärden

Högerregeringens underfinansiering av välfärden har varit ett viktigt tema under S-kvinnors kongress den 26–27 augusti i Norrköping. I ett uttalande kräver S-kvinnor att regeringen tillför 30 miljarder till kommuner och regioner nästa år för att undvika nedskärningar i skolan, vården och omsorgen.

– Sverige står, med regeringens politik, inför en välfärdsslakt med konsekvenser som vi kommer att få leva med i decennier, och det är framförallt kvinnor som drabbas, säger Annika Strandhäll, ordförande S-kvinnor.

Inför höstbudgeten har finansminister Elisabeth Svantesson upprepat att regeringen kommer att lägga en återhållsam budget för att inte riskera att driva på inflationen. Samtidigt menar bland annat Konjunkturinstitutet att det inte skulle ha någon effekt på inflationen att behålla nivån i välfärden.

– Regeringen tycks ha tappat kontakten med verkligheten. En underfinansierad välfärd är inte ett recept mot våra största samhällsutmaningar, eskalerande gängkriminalitet, vikande resultat i skolan, höga sjukskrivningstal, en alarmerande psykisk ohälsa bland unga och kompetensbrist i vård, skola och omsorg, säger Annika Strandhäll.

S-kvinnor anser också att Sverigedemokraterna och regeringen inför höstbudgeten måste stötta ekonomiskt utsatta familjer och inte minst ensamstående mammor genom höjt barnbidrag, underhållsstöd och bostadsbidrag.

– Vi vet att ensamstående mammor är bland de värst drabbade i den ekonomiska krisen och läget blir bara värre. Regeringen måste klara av att stötta de ensamstående mammor som har svårt att sätta mat på bordet till sig och sina barn, säger Annika Strandhäll.

Andra beslut som fattats under kongressen är bland annat att S-kvinnor ska driva på för barns rätt att slippa umgänge med en våldsam förälder, att tidsbegränsning ska införas när det gäller bodelning vid skilsmässa och satsningar på forskning om kvinnosjukdomar.

Läs mer i Aftonbladet.

Läs S-kvinnors kongressuttalande här.

facebook Twitter Email