Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

S-kvinnor kräver säker förlossningsvård i hela landet

Uttalande från S-kvinnors kongress i Karlstad 2017-08-20

Just nu pågår S-kvinnors kongress i Karlstad, där ombud från hela landet samlats för att bland annat anta S-kvinnors nya politiska program ”Den feministiska kampen”. Det är inte minst en kamp för en jämställd vård och hälsa.

Inom hälso- och sjukvården är mannen norm. Kvinnors hälsa och sjukdomar ges lägre prioritet och sämre ekonomiska förutsättningar. Inte minst är det tydligt inom förlossningsvården.

På många orter i Sverige råder stora problem inom förlossningsvården. Fulla förlossningssalar, barnmorskor som kämpar för att få tiden att räcka till och kvinnor som inte får plats på sitt närmaste sjukhus utan istället tvingas åka till andra städer eller i extrema fall utomlands för att föda.

Två av tre sjukskrivna idag är kvinnor, vilket inte är någon slump. Det hänger ihop med kvinnors sämre arbetsvillkor och arbetsmiljö, sämre möjligheter till frihet och makt över sina liv. För anställda inom förlossningsvården tillkommer också en stark emotionell stress över att varken kunna garantera hälsa eller säkerhet för mammorna och barnen.

Ur frustrationen över situationen inom förlossningsvården startades Födelsevrålet, en brukarorganisation för födande innan, under och efter förlossningen. Idag arrangerar de #bbmarschen i 15 städer i landet.

S-kvinnor stödjer Födelsevrålets krav på säker tillgång till förlossningsvård i hela landet. Kvinnor ska aldrig behöva oroa sig över att inte få säker vård under graviditet, förlossning och eftervård.

facebook Twitter Email