Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

S-kvinnor ska göra allt för att kämpa mot denna sorgliga politik

Den nya marionettregeringen styrd av Sverigedemokraterna är nu på plats. Med Tidöavtalet har Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna stakat ut sin framtid för Sverige. Ett paradigmskifte som de kallar det. Ja, vilket otroligt sorgligt sådant.

Publicerad i Aktuellt i Politiken 26 oktober.

Sverige har länge varit känt som ett av världens mest jämställda och jämlika länder och en humanitär stormakt. Nu slår regeringen in på en annan väg.

Den feministiska utrikespolitiken avskaffas. Den socialdemokratiska regeringens feministiska utrikespolitik som satte flickors och kvinnors rättigheter främst har varit en stor framgång som tagits efter av flera länder. Men den svenska förlagan läggs nu i malpåse av den högerkonservativa regeringen. Samtidigt skrotar de enprocentmålet i biståndet. En reform som S-kvinnor drev igenom redan 1975 och som haft avgörande betydelse för att hjälpa utsatta flickor och kvinnor världen över.

Den nya regeringen vill också kraftigt minska antalet kvotflyktingar, de människor som är mest utsatta och i störst behov av hjälp, oftast kvinnor och barn. Förra årets 6 400 kvotflyktingar ska nu skäras ner till 900 per år. Det är en skam att Sverige sviker de fattigaste när behoven i världen är större än någonsin.

Den progressiva miljöpolitiken skrotas. Regeringens första åtgärd på miljö- och klimatområdet var att lägga ner Miljödepartementet. Genom att i stället inordna frågorna under Näringsdepartementet visar de tydligt att klimatpolitiken inte prioriteras.

Regeringen vill också avskaffa subventionerna på havsbaserad vindkraft. Vindkraften ska byggas på konkurrensneutrala villkor påstår de samtidigt som de föreslår statliga garantier på 400 miljarder kronor för investeringar i kärnkraft. De allt annat än neutrala villkoren innebär att vindkraften kommer att betala för kärnkraften. Det är inte en framåtblickande klimatpolitik.

Rättspolitiken riskerar rättsosäkerhet. Den auktoritära vändning i synen på svenskar med utländsk bakgrund som presenteras i Tidöavtalet är alarmerande. Visitationszoner, begränsad tillgång till välfärden och förslag om att utvisa utlänningar på grund av ”bristande vandel” är bara en bråkdel av alla förslag. I sammanhanget hänvisas till minst sagt luddiga begrepp som ”levnadssätt”, ”svenska värden” och att personer som befinner sig i Sverige inte i handling ska ”missakta befolkningen”. Vad innebär det och hur ska det efterlevas? Ska vi, likt Iran, införa moralpoliser?

Vi S-kvinnor kommer göra allt vi kan för att granska och motverka denna politik. Vi fortsätter dagligen vår kamp för fred, frihet, feminism och framtid!

Annika Strandhäll
Ordförande S-kvinnor

facebook Twitter Email