Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

S LÖFTE: Rätt till heltid – en seger för kvinnorna

Stefan Löfven talade i Ekots lördagsintervju och hans budskap var tydligt – vi måste prioritera jämställdheten! En viktig del av det är frågan om heltiderna. Det har gått lång tid och för lite har gjorts.

Löftet är att om S vinner valet så kommer vi att teckna nationellt kollektivavtal där heltid är norm. Det gäller offentlig sektor och det ska ske under kommande mandatperiod. Kvinnorna måste få veta nu, att de också har rätt till heltid.

Frågan om delade turer ska också tas på allvar i samband med detta. Att erbjuda heltid får inte innebära att man utnyttjar kvinnor genom sämre arbetsvillkor.

– Vi S-kvinnor har länge efterfrågat tydliga och konkreta mål när det gäller heltiderna, säger S-kvinnors ordförande Carina Ohlsson. Därför är dagens besked otroligt glädjande. S-kvinnor har länge drivit heltidsfrågan och vi ser det här som en stor framgång. Det här är avgörande för väldigt många kvinnors vardag.

En tredjedel av alla kvinnor arbetar idag deltid, jämfört med en tiondel av alla män. Många kvinnor arbetar även delade turer, dvs. fler pass under en dag med obetalda håltimmar.

Att alla som vill erbjuds heltid är fullt genomförbart, många S-styrda kommuner har redan gått före och framgångsrikt infört rätt till heltid.

Socialdemokraterna är Sveriges största feministiska parti och vi har en avgörande roll för svensk jämställdhetspolitik. Opinionsmätningar visar också att Socialdemokraterna är det parti som har överlägset störst förtroende bland väljarna i jämställdhetsfrågor, säger Carina Ohlsson.

facebook Twitter Email