Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

SD undergräver förtroendet för Sverige

I tider när vi behöver sluta upp runt våra gemensamma intressen passar Sverigedemokrater och andra högerkonservativa på att undergräva förtroendet för våra gemensamma värderingar.

Publicerad i Dagens Arena 21 januari 2022.

Stämningen i sociala medier har de senaste dagarna trissats upp. När rapporter kommer om det spända läget mellan Ryssland och väst byter twittrande självutnämnda vaccinexperter kostym och blir experter på svensk försvarsförmåga. Det för med sig en del oönskade reaktioner på internet, inte minst mot de kvinnor som är soldater och som är redo att försvara Sverige ifall situationen skulle kräva det.

Försöken att undergräva förtroendet för svensk försvarsförmåga illustreras på sociala media med bilder på kvinnliga soldater och med hånfulla kommentarer om Försvarsmaktens satsning på Pride.

Europaparlamentarikern och Sverigedemokraten Jessica Stegrud ifrågasätter Försvarsmaktens närmanden till Pride och före detta Sverigedemokraten och riksdagsledamoten Jeff Ahl går ett steg längre och underkänner bilden av soldater som samlas runt Pride-flaggan. Rebecka Fallenkvist, som programleder Sverigedemokraternas youtubekanal, publicerade nyligen en bild som kritiserades för att vara ryssvänlig innan hon raderade den.

När Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson fick frågan om han föredrog Rysslands president Vladimir Putin eller Frankrikes president Emmanuel Macron visste Åkesson inte vilket ben han skulle stå på. Som partiledare i ett land med Sveriges demokratiska traditioner, säkerhetspolitiska läge och historia ska svaret på den frågan sitta i ryggmärgen. Att Åkesson inte kunde svara klart och tydligt är en stor skandal. Signalen från högsta politiska nivå i Sverigedemokraterna blir otydlig och öppnar för andra Sverigedemokrater att testa hur långt de kan pressa samtalet innan de tar tillbaka eller raderar sina inlägg.

För några dagar sedan avslöjades hur moderater hjälper Sverigedemokraterna att bli regeringsdugliga, och att ett 40-tal Sverigedemokrater utbildas för uppdrag i regeringskansliet. Är det den här sortens tvetydighet som moderatledaren Ulf Kristersson vill introducera till regeringskansliet, och på försvarsdepartementet?

S-kvinnor har en lång tradition av freds- och solidaritetsarbete som är grunden för att hantera dagens oroväckande utveckling i världen. Vi arbetar aktivt för fred och nedrustning och för att stärka kvinnors ekonomiska och politiska egenmakt. I tider när vi behöver sluta upp runt våra gemensamma intressen passar Sverigedemokrater och andra högerkonservativa på att undergräva förtroendet för våra gemensamma värderingar om demokrati, frihet, öppenhet och alla människors lika värde.

Vad driver dessa högerkonservativa tyckare, och vilka är deras största påhejare? En sak är säker. Klarar Sverigedemokraterna inte att stå för de demokratiska värdena kan de heller inte försvara dem.

Annika Strandhäll
Ordförande S-kvinnor

facebook Twitter Email