Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

SD:s nättroll är ett hot mot kvinnors engagemang

Föreningslivet är en viktig del i vårt samhälle och värvar många unga in i partipolitiken. SD:s nättroll är ett hot mot unga kvinnors engagemang.

Publicerad i Dagens Nyheter 10 september 2022.

Dagens unga är en generation som ser och förstår samhällets maktstrukturer och vill göra något för att förändra och påverka. Gräsrots- och folkrörelser som #blacklivesmatter, Fridays for future och Metoo är tydliga exempel på unga, och framför allt unga kvinnor, som är med och förändrar världen.

Vi är därför djupt oroade när högt uppsatta politiker från Sverigedemokraterna medvetet hånar och förminskar unga och inte minst unga kvinnors engagemang. Nyligen rapporterade tidningen Dagens ETC att SD-toppen Tobias Andersson lett en trollarmé för att hänga ut tjejer från en klimatdemonstration.

Dessa personer har medvetet använt provocerande skyltar för att skapa en reaktion och intervjuat demonstranter som inte har vetat om syftet med intervjun. De har internettroll som eldar på både drev och sprider desinformation. I det här fallet med syfte att håna och förminska unga kvinnor som engagerar sig för vår tids ödesfråga -klimatet. Den unga kvinnan som blev utsatt beskriver att hon inte visste vad syftet med intervjun var och att hon kände sig oerhört förnedrad. Videoklippet där hon framställs som dum och okunnig fick över 2 000 kommentarer och tonläget var hårt och hånfullt.

Det här är en av flera genomarbetade strategier för att tysta morgondagens politiker och framtida röster. Det slår hårt mot både yttrande- och föreningsfriheten och är ett tydligt exempel på vad högerextrema krafter gör när de får makten. Vi ser det till exempel i Polen, Ungern och Ryssland.

Tyvärr ser vi en negativ trend där allt färre unga, framför allt unga kvinnor, vill engagera sig.  Att lägga upp videoklipp där man hånar unga kvinnor och framställer dem som dumma och okunniga kommer inte att motverka den utvecklingen.

Det innebär bara att man slår undan benen för de få unga kvinnor som trots alla motgångar engagerar sig för en bättre värld. Det är också djupt anmärkningsvärt att Sverigedemokraterna inte har kommit längre i sin jämställdhetspolitik än att medvetet framställa unga kompetenta kvinnor som okunniga.

Föreningslivet är en viktig del i vårt samhälle och värvar många unga in i partipolitiken. Det finns tydliga exempel på folkrörelser som är med och gör skillnad och påverkar oss politiker. Många av de folkrörelserna är skapade av unga kvinnor. Varför vill Tobias Andersson att de rörelser som samlar flera hundratusentals människor och skapar förändring för jämställdhet och klimat ska förlöjligas och framställas som okunniga?

Att ge sig på unga, och framför allt unga kvinnor, när de deltar i föreningsliv är ett hot mot vår demokrati. S-kvinnor står alltid upp och kämpar för våra systrar som engagerar sig för vår framtid.

Vi kommer fortsätta uppmuntra och lyssna på alla som vill vara med och förändra. Vi kommer aldrig att håna eller förminska deras engagemang.

Annika Strandhäll, ordförande S-kvinnor

Tara Twana, ordförande S-kvinnor i Stockholm

Maja Lundqvist, ordförande, Unga S-kvinnor Rebella

Milla Järveli, ordförande Unga S-kvinnor Avantgarde

facebook Twitter Email