Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Se upp kvinnor – KD vill ta er tillbaka till 50-talet

Ebba Busch anklagar S för att ha svikit Sveriges kvinnor. Låt oss påminna om att det är socialdemokratiska – inte kristdemokratiska – reformer som lett fram till att Sverige i dag rankas som ett av världens mest jämställda och familjevänliga länder.

Publicerad i Expressen 28 augusti 2020.

Sedan 1960-talet har Socialdemokraterna målmedvetet genomfört reform efter reform som ökat kvinnors trygghet och frihet: såsom kriminalisering av våldtäkt inom äktenskapet, en föräldraförsäkring i världsklass, allmän barnomsorg, rätt till abort, kvinnofridsreformen, sexköpslagen och samtyckeslagen. På nästan varje område har KD kämpat emot.

Sverige har en av världens strängaste kvinnofrids- och sexualbrottslagstiftningar, en hög rättssäkerhet och en relativt låg acceptans för våld i samhället. Men det betyder inte att vi kommit ända fram. Inget land, ingen regering och inget parti har lyckat eliminera mäns våld mot flickor och kvinnor. Flickors och kvinnors otrygghet fortfarande ett av våra största samhällsproblem.

Fortfarande mördas en kvinna av sin man var tredje vecka. Varje sådant mord är ett misslyckande och en tragedi. Så också att allt fler flickor och kvinnor blivit måltavlor i konflikter mellan kriminella män. Att få ett stopp på det dödliga våldet är ett av vårt partis högsta prioriteringar. Här krävs enträget arbete och insatser före, under och efter våldet. Det krävs att med hela samhället som utgångspunkt minska straffriheten, stärka jämställdheten och förebygga mäns våld.

Trygghetsfrågorna har dominerat jämställdhetsdebatten i decennier, vilket verkar ha undgått KD. Inte heller förlossningsfrågan är ny. Nytt är däremot den ensidiga fokuseringen på genuscertifiering och menskonst, vilken KD tillsammans med SD står för helt på egen hand.

Den socialdemokratiska feminismen är jordnära och grundläggande. Den förändrar kvinnors livsvillkor – hemma, på jobbet och i samhället. Socialdemokraterna är en del av en omvälvande samtida feministisk rörelse som samlar kvinnor ur alla samhällsgrupper och från hela landet.

Partiets 250 lokala S-kvinnoklubbar engagerar tusentals vanliga kvinnor och gör politik av deras vardagliga problem. Undersköterskor som kräver bättre arbetsvillkor, äldre kvinnor som oroar sig över sin pension och unga tjejer som kämpar för en skola fri från sexuella övergrepp. Frågor som är avgörande för Sveriges framtid.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen fortsätter att ta viktiga steg framåt, med stora satsningar på kvinnors hälsa, förlossningsvård och mot mäns våld mot kvinnor.

Medan socialdemokratisk jämställdhetspolitik går sida vid sida med kvinnorörelsen och fackföreningsrörelsen, krokar KD arm med SD. Ideologiskt befinner sig partierna på 1950-talet. De vill till exempel återinföra vårdnadsbidraget, som låste in utlandsfödda kvinnor i hemmet och försämrade deras väg tillbaka till arbete.

De vill också ta bort de reserverande månaderna ur föräldraförsäkringen, vilket skulle innebära ett betydande bakslag för kvinnors ekonomiska självständighet och livsinkomst. Vilket inte minst gör det svårare för kvinnor att lämna en våldsam man.

På EU-nivå allierar sig KD med högernationalister för att inskränka aborträtten, vilket lett till ett väljarras. Det är bra att väljarna ser till hur partiet faktiskt agerar och inte vad de säger.

Vi tar mer än gärna debatten om hur vi bygger ett jämställt samhälle. Mycket återstår att göra – men är det något parti som genomfört de kraftfulla åtgärder som krävts är det vi socialdemokrater. På den vägen kommer vi outtröttligt att fortsätta.

Fredrik Lundh Sammeli
Riksdagsledamot (S), ordförande i justitieutskottet

Carina Ohlsson
Riksdagsledamot (S) och ordförande i S-kvinnor

Annika Strandhäll
Riksdagsledamot (S), jämställdhetspolitisk talesperson

facebook Twitter Email