Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Sexköpslagen måste gälla utomlands också

Äntligen! I sommar skärps lagstiftningen för köp av sexuella tjänster. Den 1 augusti fasas böter ur straffskalan för sexköp, och minimistraffet för sexköp av barn höjs till fängelse i sex månader. Det är straffskärpningar som vi S-kvinnor välkomnar.

Publicerad i Alingsås Tidning 18 juli 2022.*

S-kvinnor var drivande i införandet av den svenska sexköpslagen som kriminaliserar den som köper, men inte den som säljer sex. I över 20 år har lagen funnits. Den har varit viktig för att förebygga och bekämpa prostitution och människohandel. Nu vill vi utveckla och utvidga lagstiftningen så att sexköpslagen kan tillämpas för brott som sker utomlands.

80 procent av de män som köpt sex har gjort det utomlands. Ofta i länder där skillnaden mellan rik och fattig är stor, och där den internationella handeln med kvinnor och barn är utbredd. I dessa länder riskerar inte män straffrättsliga påföljder, därför måste de lagföras i Sverige.

När svenska medborgare köper sexuella tjänster utomlands gäller tyvärr inte sexköpslagen. För att det ska bli möjligt krävs att brottet undantas från dubbel straffbarhet, det vill säga att handlingen blir lika olaglig utomlands som i Sverige. Undantag för dubbel straffbarhet gäller för en rad andra allvarliga sexualbrott och borde även gälla för sexköp. Det anser vi S-kvinnor.

Det finns ingen tid att spilla. Även denna sommar kommer förfärliga brott mot kvinnor och barn att ske i andra länder av svenska medborgare. I en riksdag som till stora delar består av högerpartier finns det idag inte en majoritet för att rösta fram en utvidgning av sexköpslagen. Om riksdagspartierna menade allvar med sitt engagemang för brott och straff borde de vara först i ledet att stötta oss i detta.

Annika Strandhäll
Ordförande S-kvinnor

Marlene Segersson
Ordförande S-kvinnor i Göteborgsområdet

Janette Olsson
S-kvinnors förbundsstyrelse

* Artikeln har även publicerats i:

Gefle Dagblad med S-kvinnor i  Gävleborg.
Hudiksvalls Tidning med S-kvinnor i  Gävleborg.
Ljusdals-Posten med S-kvinnor i  Gävleborg.
Sundsvalls Tidning med S-kvinnor Västernorrland.
Tidningen Ångermanland med S-kvinnor Västernorrland.

facebook Twitter Email