Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Sexualbrott måste prioriteras

Dörren stod på glänt när mannen kom hem. I lägenheten hittade han sin flickvän liggandes fastbunden, misshandlad och våldtagen. Bevisningen är stor mot två män som gripits för att ha våldtagit och misshandlat kvinnan. Ändå frias båda männen av hovrätten som hävdar att kvinnan inte är trovärdig eftersom hon inte ropade på hjälp. Fallet är bara det senaste i raden av friande domar som uppmärksammats runt om i landet.

Pressmeddelande 2014-03-19.

S-kvinnor i riksdagen har varit drivande i våldtäktsdebatten. I en motion har S-kvinnor efterfrågat bätt­re sätt att säkra rättstillämpningen när det gäller våldtäkter. Motionen har tillkännagivits av riksdagen.

– Orsakerna till att åtals- och lagföringsfrekvensen vid sexualbrott är fortsatt låg, till och med sjunkande, måste granskas. Sexualbrott måste prioriteras. Attitydförändrande arbete är nödvändigt för hela rättsprocessen, från den enskilde polisen till domaren i högsta domstol, säger Carina Ohlsson, riksdagsledamot och ordförande för S-kvinnor.

Hittills i år har sex interpellationer om våldtäkt och sexuella övergrepp lagts av S-kvinnor i riksdagen. Igår fortsatte debatten med S-kvinnors interpellation ”Fysiskt och psykiskt våld mot kvinnor”. EUs rättighetsbyrå har tagit fram ny statistik som visar att Sverige har bland den högsta statistiken i Europa vad gäller fysiskt och sexuellt våld mot kvinnor. Hela 46 procent av de svenska kvinnorna i studien uppgav att de någon gång utsatts för detta.

Justitieminister Beatrice Ask avfärdar delvis undersökningen som ofullständig och svarar att våldet måste kartläggas bättre innan regeringen kan svara på vilka åtgärder som behövs. Hon hänvisar bland annat till att anmälningsgraden är högre i Sverige.

– Oavsett anmälningsgraden i andra länder, så har en väldigt stor andel kvinnor i Sverige utsatts för våld och hot i olika former, det är fakta och det måste tas på allvar, säger Carina Ohlsson.

S-kvinnor stödjer socialdemokraternas förslag att tillsätta en granskningskommission som i grunden klargör varför så få våldtäkter anmäls och leder till åtal. Vi stödjer krav på att brottsoffren ska få målsägandebiträde redan vid anmälan. S-kvinnor kräver att bemötandet av brottsoffer förbättras så att rättsprocessen inte blir ytterligare en kränkning.

facebook Twitter Email