Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Skriver KD:s politiker under ditt abortkontrakt?

I valrörelsen ville Ebba Busch att alla partiledarna skulle skriva på ett kontrakt om att inte inskränka aborträtten. Nu kräver vi i S-kvinnor att KD redogör för vilka kristdemokrater som skrivit under.

Publicerad i Expressen 25 april 2023.

Aborträtten är grundläggande för kvinnors rättigheter. Runt om i världen ser vi inskränkningar av aborträtten och ökad kontroll av kvinnokroppen. I USA har Högsta domstolen rivit upp den grundlagsskyddade rätten till abort, och så sent som i förra veckan förbjöd delstaten Florida abort efter den sjätte graviditetsveckan. I Europa har en rad länder på senare tid antagit mer restriktiva abortlagar.

I Sverige har Kristdemokraterna länge varit det pådrivande partiet för att inskränka aborträtten, men även Sverigedemokraterna har drivit frågan. Bland annat har Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch öppnat för att inskränka aborträtten genom att ge vårdpersonal rätt att vägra utföra abortrelaterad vård.

Inför valet ville KD slippa jobbiga frågor om partiets syn på abort och Ebba Bush gick till motattack enligt devisen anfall är bästa försvar. Genom att vifta med ett ”abortkontrakt” som samtliga partier skulle underteckna för att utlova sitt stöd till den svenska abortlagstiftningen skulle frågan begravas. Att partier som aldrig gjort annat än att stå upp för aborträtten ska bevisa välkända ställningstaganden är förstås absurt.

Sedan regeringen tillträdde har arbetet påbörjats för att utreda möjligheten att grundlagsskydda aborträtten i Sverige, en fråga som även Socialdemokraterna varit för. Frågan är dock om Kristdemokraterna själva står bakom detta. I veckan meddelade två kristdemokratiska riksdagsledamöter nämligen att de tänker rösta emot förslaget.

En av de kristdemokratiska riksdagsledamöter som sagt att han tänker rösta emot en grundlagsskyddad aborträtt är Mikael Oscarsson. Oscarsson har grundat antiabortorganisationen Ja till livet och återkommande uppmärksammats för sitt engagemang mot abort och har lagt flera motioner om att begränsa aborträtten. Den andra riksdagsledamoten som sagt att han kommer att rösta emot regeringens förslag är Hans Eklund som är vice gruppledare i Kristdemokraternas riksdagsgrupp, även han har motionerat om att begränsa aborträtten.

S-kvinnor kräver nu att Kristdemokraterna bekänner färg i frågan och att Ebba Busch redogör för vilka kristdemokrater som skrivit under hennes abortkontrakt? Partiets principprogram anger att abort innebär att släcka ett liv och att det är rätten till liv som bör grundlagsskyddas. Vilken rättighet är det egentligen som ska försvaras?

KD-ledaren viftar gärna med korvar och abortkontrakt inför val, men vad det egentligen är värt är högst oklart. Vi välkomnar att regeringen nu arbetar med att ta fram förslag om att grundlagsskydda aborträtten. Frågan är vilka kristdemokrater som kommer ställa upp på det?

Publicerad i Expressen.

facebook Twitter Email