Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

S-kvinnor protesterar på spanska ambassaden

I dag, den 14 februari, överlämnade S-kvinnor ett brev till Spaniens ambassadör i Sverige i protest mot den ytterst restriktiva abortlag som föreslås införas i Spanien.

På Spaniens ambassadHillevi Larsson, vice ordförande, Carina Ohlsson, ordförande, Anna Hedh, EU-parlamentariker och Susanne Andersson, förbundssekreterare, överlämnar S-kvinnors upprop till Spaniens ambassadör.

Innan jul röstade Spanien igenom ett förslag till abortlag som tillåter abort endast om graviditeten är en följd av ett sexualbrott eller riskerar kvinnans fysiska eller mentala hälsa. Lagen föreslår en veckas obligatorisk betänketid samt påtryckningar från hälsopersonal om riskerna med och alternativen till abort. För minderåriga krävs vårdnadshavares eller domares godkännande. En stor dos paternalism med andra ord och en total brist på respekt för kvinnans självbestämmande och fysiska integritet.

Under den fyrtioåriga Francodiktaturen var abort förbjudet men förekom ändå med risk för kvinnans liv och frihet. Sedan dess har en kvinnorörelse vuxit fram som steg för steg krävt och vunnit sexuella och reproduktiva rättigheter. Dessa grundläggande rättigheter vill den spanska högerregeringen nu tillintetgöra med en abortlag som i ett slag för landet 30 år tillbaka i tiden. Äldre kvinnor berättar att de aldrig hade trott det om någon 1984 sagt att de skulle gå i samma demonstrationståg och kräva samma saker år 2014. Detta visar att rätten till sin egen kropp ständigt måste försvaras.

Tack och lov passerar kränkningar av kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter inte längre utan protest. Spaniens många kvinnoorganisationer har en imponerande mobiliseringsförmåga och uppfinningsrikedom. Den 1 februari reste tiotusentals kvinnor från hela Spanien i så kallade frihetståg till Madrid för att protestera mot abortlagen, och förra veckan köade kvinnor i flera spanska städer för att registrera sina kroppar i det statliga egendomsregistret.

Abortlagens motståndare vänder sig också till Europa för att söka stöd och uppbackning. Internationella reaktioner citeras flitigt i spansk media, inte minst från Europaparlamentet där det startats ett upprop mot abortlagen som skrivits under av över 200 Europaparlamentariker och flera nationella regeringar. Grundläggande rättigheter ska inte kränkas i tystnad!

Tystnad råder emellertid i det moderata lägret, som i stället för att försöka påverka sina europeiska partikollegor svepande avfärdar abortfrågan med att den faller under den nationella kompetensen. De moderata Europaparlamentarikerna resonerar på samma sätt i flera frågor som inte rör direkt EU-lagstiftning, vilka dock är en stor och viktig del av det mellanstatliga arbete som pågår inom EU i form av samtal och delande av erfarenheter. Med borgare vid makten har Sveriges röst i Europa och världen tystnat!

Sverige har kommit långt på flera nationella politikområden och det förpliktigar. Vi måste sprida de positiva erfarenheter vi har av daghem, föräldrapenning, lagstiftning mot barnaga och sexköp, och stå upp mot kränkningar av kvinnor, barn och hbt-personer oavsett var de sker. Spaniens kvinnor behöver vårt stöd i dag, och det ska vi ge dem. Kanske behöver vi deras i morgon.

facebook Twitter Email