S-kvinnors ordförande om rätten till asyl
S-kvinnor tog under hösten 2015 initiativ till en bred humanitär front för kvinnor på flykt, för att ena kvinnorörelsen i att gemensamt formulera krav och lyfta situationen för kvinnor och barn på flykt. I januari arrangerade S-kvinnor, tillsammans med flera av riksdagens demokratiska kvinnoförbund och nätverk för jämställdhet, en hearing i riksdagen om migration och jämställdhet.
Syftet med seminariet var att visa riksdagen att kvinnoorganisationerna från de demokratiska partierna kan samarbeta över partipolitiska gränser genom att lyfta de jämställdhetspolitiska och feministiska aspekterna på migrationsfrågor.
– Vi inom S-kvinnor vill ha kvar permanenta uppehållstillstånd och rätten till familjeanknytning, vi kommer följa upp förslagen och ta diskussioner. Jag kan ha förståelse för en svår situation när det gäller flyktingmottagandet, jag har varit och pratat med kommunpolitiker, man måste fixa mycket lokalt. Men det kommer att bli mycket svårt för de många flyktingar som inte får ta hit sina familjer, det kan man inte känna sig nöjd med, säger Carina Ohlsson till tidningen Feminististk Perspektiv.
– S-kvinnor tog under sitt senaste förbundsmöte med antirasismen i portalparagrafen. Vi såg att vi behöver visa det tydligt och stå upp för det eftersom det finns andra maktordningar som spelar roll. Vi ser att motkrafterna ofta är rasister och antifeminister som förenar sig, de använder ganska ofta kvinnor som slagträ, inte för att främja feminismen utan istället för att skrämma människor. Grupper som påstår sig vara för jämställdhet men driver näthat mot dem som står för jämställdhet. Därför måste vi fokusera på vissa frågor som visar en skiljelinje, jobba ihop med andra partipolitiska kvinnoförbund och andra organisationer som står för samma värderingar, ta gemensam strid för våra frågor, gå från ord till handling och finnas där människor finns.
Här kan du läsa hela intervjun med Carina Ohlsson i Feministiskt Perspektiv.