Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

S-kvinnors stöd för kampanjen ”Märk ockupationen” och uttalande från förbundsmötet 2013

Jens Orback, generalsekreterare för Olof Palmes Internationella Center, skriver på Aftonbladet debatt 2014-07-15 att varor från ockuperade områden i Palestina borde ursprungsmärkas.

I samarbete med arbetarrörelsen driver Palmecentret kampanjen, ”Märk Ockupationen”, som syftar just till att ursprungsmärka varor från ockuperade områden för att konsumenter själva ska kunna ta ställning till om de vill bojkotta dessa varor. S-kvinnor ställer sig bakom denna kampanj. På S-kvinnors förbundsmöte 2013 antogs även följande uttalande angående ockupationen av Palestina:

Israels ockupation av Palestina har länge kostat människoliv och raserat samhällen. Den israeliska ockupationen är illegal enligt FN och folkrätten.

Den Socialdemokratiska kongressen 2013 beslutade att inga vapen ska exporteras till diktaturer och länder som grovt och omfattande kränker mänskliga rättigheter. Export och import av krigsmateriel till Israel är inte förenligt med reglerna för svensk vapenexport. EU bör inte ha något militärt samarbeten med Israel så länge Israel ockuperar palestinska områden.

S-kvinnor kräver att Sverige erkänner staten Palestina enligt 1967 års gränser.

EU och Sverige betraktar de israeliska bosättningarna på ockuperad mark som brott mot internationell rätt och hinder för freden. Ändå importerar EU varor från bosättningarna för mer än två miljarder kronor per år, vilket bidrar till att finansiera bosättningspolitiken.

Varor från ockuperade områden märks ofta falskt med ”Made in Israel”.  Det gör det omöjligt för konsumenterna att veta ursprungsland. Storbritannien och Danmark har utvecklat systemet ”Märk ockupationen” för att märka bosättarprodukter, så att konsumenterna ska kunna ta ställning till om man vill bojkotta varorna. Sverige bör göra detsamma!

S-kvinnor fördömer starkt ockupationen och stödjer initiativet ”Märk ockupationen”.

facebook Twitter Email