Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Systerskap ger styrka!

Vi S-kvinnor märker tydligt av den ökade viljan att engagera sig i den feministiska kampen. Vi är i dag Sveriges största kvinnoförbund och vi fortsätter stadigt växa. Vi är en del av en progressiv motkraft - systerskap ger styrka!

Publicerad i Feministiskt Perspektiv 16 februari 2017.

Årets första veckor innebar flera tunga bakslag för kvinnors rättigheter internationellt. Putin har skrivit under på att det framöver inte ska vara kriminellt att slå sin fru eller sina barn i Ryssland. Trump inledde sin första vecka som USA:s president med en rad exekutiva order, bland annat ska rätten till sjukvård via Obamacare minskas och kvinnors rätt till fri abort ska begränsas.

Det har alltid funnits starka krafter som jobbat för att begränsa kvinnors friheter och rättigheter, men just nu syns och hörs de tydligare än på väldigt länge. Det gör att de krafterna känns mer påtagligt nära. Obehagligt nära.

Abortmotståndsrörelsen i USA är en stark maktfaktor och de verkar aktivt för att begränsa kvinnors rätt till sin egen kropp, både i USA och internationellt. I Arkansas drevs nyligen ett beslut igenom, som gör det möjligt för anhöriga till en kvinna att stämma henne om hon gör abort mot deras vilja – ett fullständigt horribelt beslut. Även här hemma i Sverige har vi sett tydliga prov på hur de arbetar för att begränsa vår aborträtt.

Redan för ett par år sedan reagerade S-kvinnor kraftigt när Alliansen i Jönköpings landsting, med KD i spetsen, tog upp förslaget att utreda frågan om samvetsklausuler. En barnmorska stämde landstinget för att hon inte fick de jobb hon vill ha, eftersom hon vägrade utföra aborter och arbeta med olika preventivmedel på grund av sin religiösa tro. Att barnmorskan och de som backar henne hade som mål att utmana den svenska aborträtten var tydligt. Att det finns ett starkt abortmotstånd inom KD är också väl etablerat. Den här gången försökte de haka på barnmorskans resonemang och föra upp samvetsklausuler på den svenska politiska agendan.

När vi S-kvinnor, tillsammans med flera kvinnorättsorganisationer protesterade och ifrågasatte motiven till detta, först i Jönköping och därefter en rad landsting, fick vi höra att vi var både paranoida och konspiratoriska. Men vi har inte backat, vi ska inte ha samvetsklausuler i Sverige, punkt slut.

Ändå tog det tid, först i år uppmärksammade de större medierna kopplingen – att hela rättsprocesserna (nu för två barnmorskor med exakt samma historia) betalas och stöttas av den amerikanska Pro Life- rörelsen, att de båda representeras av jurister med en tydliga agenda mot abort, att deras advokat själv varit ordförande för Ja till Livet. En slump? Självklart inte. Det gick inte att ignorera ens för KD och förslagen att utreda samvetsklausuler i landstingen har nu dragits tillbaka.

Det här är en symbolisk fråga som visar varför det är viktigt att vi också organiserar oss. Aborträtten, likt så många jämställdhetspolitiska stridsfrågor, kommer att utmanas fler gånger. Vi kommer att få fortsätta försvara jämställdhet så länge det finns högerextrema och värdekonservativa krafter som vill bevara en ordning där kvinnan är underordnad mannen.

Det är lätt att bli nedslagen när vi ser hur de konservativa krafterna lyfts fram och normaliseras – det är allvarliga hot mot mänskliga rättigheter. I ett öppet kommunikationssamhälle syns och hörs de allt tydligare, rasism och fascism organiserar sig, källkritiken brister, ”alternativa fakta”, lögner och förtal sprids ohämmat. Samtidigt ska vi påminna oss om att ett öppet kommunikationssamhälle också möjliggör för oss att organisera oss!

Vi kan sprida vår version och vi kan syna och bemöta lögnerna. I dag kan inte längre abortmotståndarna arbeta i det tysta – vi kommer att lyfta ut trollen i solen varenda gång. Även de progressiva krafterna stärks, syns och hörs tydligare i dag än någonsin.

Den tydligaste uppvisningen på detta var Women’s march. En manifestation mot Trump och för mångfald, tolerans och solidaritet som började i Washington men snabbt växte till att miljontals kvinnor världen över gick ut i systermarscher, till den största manifestationen någonsin av det här slaget i amerikansk historia. Den kraften kan aldrig tystas.

Vi S-kvinnor märker tydligt av den ökade viljan att engagera sig i den feministiska kampen, vi är i dag Sveriges största kvinnoförbund och vi fortsätter stadigt växa. Vi är en del av en progressiv motkraft – systerskap ger styrka!

Samtidigt är vi del av ett större sammanhang, förtroendevalda S-kvinnor är en del av makten och besluten både lokalt, regionalt, nationellt och internationellt. När någon försöker tumma på våra grundläggande rättigheter så ska vi finnas där i varenda region, landsting eller kommunfullmäktige, och försvara jämställdheten, varenda gång.

I över 100 år har vi verkat för en klassmedveten feminism, försvarat kvinnors rättigheter och flyttat fram våra positioner. Och vi ska fortsätta vara högljudda, vi ska ta debatterna, vi vågar vara bråkiga och jobbiga när det behövs och faktiskt, det är okej att kalla oss konspiratoriska – om det rör sig om en konspiration.

Att organisera sig har aldrig känts viktigare, vi ska fortsätta stärka varandra. Kvinnokampen tystnar aldrig, vi har makten och möjligheten att förändra samhället.

Carina Ohlsson
Ordförande S-kvinnor

facebook Twitter Email