Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

”Uppenbart att det handlar om sexköp”

Under hösten 2017 uppmärksammade flera medier så kallade sugardatingsajter, hemsidor som marknadsför sig som sajter där rika män kan träffa, och försörja, unga kvinnor.

Sidorna uppmärksammades när de riktade reklam mot studenter vid Chalmers universitet, där de uppmuntrade kvinnliga studenter att skaffa sig en så kallad ”sugardaddy”, helt enkelt dejta en rik man i utbyte mot att denne kunde betala deras studielån.

S-kvinnor är en av många som reagerade på detta – för oss är det uppenbart att detta inte kan ses som något annat än koppleri, eller anstiftan till brott mot sexköpslagen. I september 2017 polisanmälde därför S-kvinnor två av sajterna, ”Sugardaters” och ”Rich meet beautiful”. Även Chalmers valde att göra en polisanmälan. En förundersökning pågår just nu i det ärendet.

Igår sände SVTs Uppdrag Granskning, som valt att granska detta. Deras granskning bekräftar det uppenbara – här pågår kriminell verksamhet och uttalad sexhandel. I programmet skapar reportrarna fejkade profiler på sidan, där de omgående får erbjudanden om sexuella tjänster mot betalning av flera män. Flera personer bekräftar att sidorna av många används renodlat för sexhandel. Det råder ingen tvivel om att det handlar om brott mot sexköpslagen.

De som ansvarar för sajterna bör dömas för sexualbrott eller anstiftan till sexualbrott, och sajterna bör omgående stängas ner. Om polisanmälningen inte leder till någon dom, kommer S-kvinnor att gå vidare och arbeta för en lagändring. Finns det någon lucka i lagstiftningen, så behöver vi se över det.

facebook Twitter Email