Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

USA bryter mot allt som barnkonventionen står för

S-kvinnor tar tydligt avstånd och fördömer de nolltoleransreformer som nu införts av Trumpadministrationen i USA. Ett horribelt beslut som sliter sönder familjer som försöker ta sig från Mexiko in i USA, ställer föräldrarna inför rätta medan deras barn sätts i förvar.

Tusentals barn rapporteras ha omhändertagits, fruktansvärda bilder av små barn inlåsta i burar med endast små filtar, övergivna upprivna barn som låsts in utan sina föräldrar, stöd eller tröst.

Min första reaktion är sorg. Det är fullständigt förfärligt att se barn behandlas så här utstuderat illa. Det är så hänsynslöst att överge barn på det sättet, de riskerar att få skador för livet, säger Carina Ohlsson, ordförande S-kvinnor.

USAs president Donald Trump står fortsatt bakom reformen, som han försvarar som en nödvändighet för att försvara landets gränser. På tisdagskvällen meddelade också Trumpadministrationen att de lämnar FNs råd för mänskliga rättigheter.

USA är det enda land i världen som inte har ratificerat Barnkonventionen. Hade de gjort det, hade detta varit ett uppenbart brott mot allt Barnkonventionen står för.

Flera organisationer från civilsamhället har reagerat starkt och påtalat hur detta skadar barnen, att det inte kan liknas med något annat än tortyr. Tusentals små barn som straffas hårdare än vuxna  brottslingar och utsätts för inhuman behandling helt utan hänsyn till det enskilda barnet.

facebook Twitter Email