Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

UTTALANDE KONGRESS 2021: Straffskärpning för hatbrott mot kvinnor

Mäns dödande av kvinnor ska definieras som Femicide när motivet är kvinnohat. Mäns våld mot kvinnor är ett stort samhällsproblem. S-kvinnor kräver en straffskärpning införs för brott där ett motiv har varit att offret är en kvinna.

Pressmeddelande 2021-10-03.

De senaste åren har i genomsnitt en kvinna var tredje vecka blivit dödad av en man som hon har eller har haft en relation med. För varje dödsoffer finns tusentals kvinnor och barn som hotas och trakasseras av män, år efter år.

Vi S-kvinnor kommer aldrig att acceptera detta. Kvinnor både utsätts för våld och mördas för att de just är kvinnor. Om brottet haft sexistiska och kvinnohatande motiv, att kränka personen på grund av att hon är kvinna, så ska brottet klassas som hatbrott.

Vi S-kvinnor välkomnar regeringens 40-punktsprogram om mäns våld mot kvinnor. I en av punkterna överväger regeringen att införa en ny straffskärpningsgrund mot brott där ett motiv varit att offret är av ett visst kön eller har en viss könsidentitet.

Vi S-kvinnor tycker inte att det räcker att överväga, vi tar det ett steg längre. Vi behöver gå från ord till handling och införa en straffskärpningsgrund för brott där ett motiv har varit att offret är en kvinna införs.

facebook Twitter Email