Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Uttalande med anledning av utvecklingen i Israel och Palestina

S-kvinnor följer med bestörtning den accelererande våldsspiralen i Israel och Palestina efter Hamas fruktansvärda attacker mot civila.

Hamas terrordåd kan inte urskuldas. De brutala massmord, systematiska våldtäkter och kidnappningar av oskyldiga kvinnor, män och barn måste fördömas. Hamas måste omedelbart frige de kvinnor, män och barn som kidnappats. Israel har rätt till försvar och rätt att skydda sin befolkning.

Samtidigt måste Israel följa folkrätten och undvika att civila dödas. De massiva bombningar som nu genomförs i tätbefolkade områden utan att människor har någon chans att fly är oacceptabla, och den blockad som Israel inlett strider mot internationell rätt. Att förvägra civila grundläggande förnödenheter är vedergällning, inte försvar.

Regeringen och Sverigedemokraterna har nu dragit in utvecklingsbiståndet till Palestina, något som kommer att få förödande konsekvenser för befolkningen, inte minst för barnen.

Det urskillningslösa våldet måste få ett slut. Attacker mot civila är aldrig acceptabelt, oavsett vem som utför det. Israel måste släppa igenom hjälp och förnödenheter till Gaza. Den svenska regeringen måste driva på i FN och EU för att en humanitär korridor skyndsamt ska upprättas, och det svenska biståndet till MR- och kvinnoorganisationer i Palestina måste fortsätta.

Vi måste fortsätta stå upp för solidaritet och värna civila, vare sig de är israeler eller palestinier.

S-kvinnor kommer fortsätta arbetet för israelers och palestiniers rätt till frihet, utveckling och säkerhet inom säkra och erkända gränser. Israel och Palestina förtjänar båda att få leva i fred, sida vid sida, i två fria och demokratiska stater.

S-kvinnor 2023-10-13

facebook Twitter Email