Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Vågar vi lita på det svenska rättssystemet?

Kvinnan protesterade så högljutt under våldtäkten att halsen svällde upp så hon inte kunde skrika mer. Den 27-årige mannen har erkänt att de haft sex, att han var våldsam och att kvinnan protesterade och sa nej, men att han tolkade det som dominanssex och att det bara var ett spel.

Tingsrätten i Lund fastställde förra året att kvinnan mycket riktigt blev våldtagen. Ändå valde de att fria mannen helt eftersom han ”saknade uppsåt”. Det här är bara ett av det senaste årens uppmärksammade domslut som lett till stora protester runt om i landet. Idag fastställde hovrätten domen – det går inte att bevisa att mannen har haft uppsåt.

– Det här visar verkligen att dagens rättssystem har allvarliga brister! Med det här resonemanget skulle man i princip kunna fria alla våldtäktsmän om de bara hävdar att de inte förstod att ett nej är ett nej. I ett vidare sammanhang kan man också fråga sig vilka andra brott detta gäller. Kan man t.ex. bli friad för misshandel om man inte förstod att personen i fråga inte faktiskt ville bli misshandlad? Är offret utsatt för brott, så har ett brott begåtts och då är gärningsmannen skyldig till det brottet! Man får inte mörda personer i det här landet oavsett uppsåt! Man får lika lite våldta folk ”av misstag”, säger Carina Ohlsson.

För S-kvinnor har fysiskt och psykiskt våld mot kvinnor alltid varit en prioriterad fråga. S-kvinnor i riksdagen har vid flera tillfällen tagit upp det, i motioner och debatter. Hittills i år har sex interpellationer om våldtäkt och sexuella övergrepp lagts av S-kvinnor i riksdagen.

S-kvinnor har också uttalat sitt stöd för Socialdemokraternas förslag att tillsätta en granskningskommission som i grunden klargör varför så få våldtäkter anmäls och leder till åtal. Vi stödjer krav på att brottsoffren ska få målsägandebiträde redan vid anmälan. S-kvinnor kräver att bemötandet av brottsoffer förbättras så att rättsprocessen inte blir ytterligare en kränkning.

– Det här visar dels hur viktig den här granskningen är. Vi kan inte vänta längre, kvinnor våldtas i Sverige varenda dag och många anmäler aldrig. De vågar inte lita på rättssystemet längre. Det här visar också hur viktigt det är att vi från grunden omvärderar könsroller och samspel. I det har skolan en viktig roll. Vi ser ett stort behov av en genusmedveten pedagogik i hela skolan. Sex- och samlevnadsutbildningen måste också byggas ut, normer och värderingar måste diskuteras i grunden. Fina ord räcker inte, vi måste göra något nu!

facebook Twitter Email