Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Våld mot barn ska ge högre straff

S-kvinnor välkomnar Socialdemokraternas utspel som tar särskilt ställning för barns rättigheter i samband med våld i nära relationer och våldtäkter.

Morgan Johansson, kriminalpolitisk talesperson för Socialdemokraterna, presenterade i Ekot idag fem huvudförslag.

Att höja straff för sexuella övergrepp är ett av de vallöften Morgan Johansson talade om. Det handlar om att signalera att samhället ser mycket allvarligt på den här typen av grova brott. S-kvinnor i riksdagen har också varit drivande i debatten runt våldtäkter och stödjer socialdemokraternas förslag att tillsätta en granskningskommission som i grunden klargör varför så få våldtäkter anmäls och leder till åtal. I en motion har S-kvinnor också efterfrågat bätt­re sätt att säkra rättstillämpningen när det gäller våldtäkter.

Att kriminalisera när barn bli åskådare till våld som begås mot närstående personer är ett annat förslag som Socialdemokraterna presenterade idag. S-kvinnors ordförande Carina Ohlsson välkomnar särskilt detta beslut. Som tidigare ordförande för Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund är det en särskild hjärtefråga som hon även drivit länge i riksdagen och lagt tidigare motioner om.

– När ett barn bevittnar att en förälder brukar våld mot en annan förälder måste det ses som bristande omsorg om barnet. Barnet måste alltid i första hand skyddas från en olämplig förälder. Det sker inte alltid idag, så det här är ett mycket viktigt förslag, säger Carina Ohlsson.

Att ta bort preskriptionstiden för sexualbrott och andra allvarliga övergrepp mot barn finns också bland Socialdemokraternas förslag. De brotten ska kunna utredas och åtalas även efter lång tid. Tanken är att skicka signaler till gärningsmän att det här är en brottslighet man inte kan komma undan med, oavsett hur lång tid som förflyter.

facebook Twitter Email