Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Välfärden måste få kosta

I kommande budget måste mer pengar till välfärden upp på agendan. Det skriver S-kvinnors förbundsordförande Carina Ohlsson. Nästa helg håller S-kvinnor förbundsmöte i Söderhamn.

Publicerad i Aktuellt i Politiken 17 augusti 2015.

Den 21-23 augusti hålls S-kvinnors 41:a förbundsmöte/ kongress i Söderhamn, 100 ombud från landets 26 distrikt samlas för att besluta om motioner, val av ordförande, förbundssekreterare och styrelse. I år ska även en ny programkommission tillsättas för att se över S-kvinnors politiska program ”En jämställd värld är möjlig”.

För så ser vi på det, en jämställd värld är möjlig. En feministisk regering är en unikt god förutsättning för att ta steg i rätt riktning. Ett av många viktiga steg var ställningstagandet för en individualiserad föräldraförsäkring på Socialdemokraternas partikongress i Västerås tidigare i år. Det var en stor seger som S-kvinnor slagits länge och hårt för. Men feministisk politik kräver mer, det kräver handling. Tydliga reformer som gör skillnad för jämställdheten. Sådana reformer är ofta ganska obekväma. De kräver strukturförändringar, utmanar normer och ställer krav. Men det är nödvändigt, och kräver ansvarsfull och modig politik.

Under S-kvinnors förbundsmöte i Söderhamn är kvinnors arbetsvillkor och kvinnors hälsa i fokus. Sverige måste få en sund arbetsmarknad, vi måste bryta den växande ohälsan och missnöjet. Rätt till heltid och stopp för missbruket av visstider är två viktiga delar. S-kvinnor ser att lagstiftning är nödvändigt för en tydlig feministisk politik. Bra villkor måste omfatta alla och det kan inte vänta.

Inom välfärden är arbetsvillkoren och arbetsmiljön ett så akut problem att ingen borde ha missat det. Personalens desperata rop på hjälp, år efter år. De kan inte garantera patientsäkerheten, de sliter sig sönder och samman, startar upprop, säger upp sig i massprotester. Krisberedskapslarmen duggar tätt från landets sjukhus. Det har blivit en ganska dyster sommartradition.

I dagarna rapporterades om en gravid kvinna som väntade tvillingar, hon hämtades akut med ambulans men blev nekad förlossningsvård av sex sjukhus. I sista sekund fick hon akut hjälp, och mamman och bebisarna överlevde. Men det får inte vara så här! Sverige har vård i världsklass, men bara ibland. Har du tur går det toppen, har du otur fungerar den inte alls.

Det här är en farlig grogrund för det missnöje som tillåtits få fäste i hela samhället. Vi måste förstå allvaret i detta. Det föder politikerförakt. Antidemokratiska och rasistiska krafter får vatten på sin kvarn och pekar ut syndabockar. Politiker som inte bryr sig. Utanförskap som kostar pengar.

Vi har talat länge  om mer pengar till välfärden. I kommande budget måste det upp högt på agendan. Det är akut att säkra upp välfärden, och det måste göras nu. Den som tappat tron måste hitta tryggheten igen. Kvinnorna som arbetar i vården måste få bli friska igen. Välfärden måste gå att lita på.

Vi måste vara än tydligare i att säga att ja, det kostar, men det måste kosta. Ja, reformer som förändrar strukturer gör oss obekväma. Vi tar ansvar för detta, det måste göras och det är viktigt för Sverige. Jämställdhet och jämlikhet är inte bara en viktig rättvisefråga. Det är en långsiktig investering i trygghet och ett starkt samhälle på riktigt.

Carina Ohlsson
Ordförande S-kvinnor

facebook Twitter Email