Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Välkomna i kampen, SD-kvinnor

REPLIK Det är inte smutskastning att säga att SD:s politik ofta motverkar jämställdhet och integration. Det är fakta, skriver S-kvinnors ordförande Carina Ohlsson i en replik.

Publicerad i Dagens Arena 27 maj 2021

Åter igen är ett kvinnoförbund från högerkanten ute och pratar ”ny feminism”. Det börjar bli lite av en upprepning, när först KD, sen M och nu SD krokar arm och tar upp exakt samma kritik och nya lösningarna. I högt tonläge anklagas regeringen för att inte ha gjort något för kvinnor i Sverige. Fast vi alla vet inte stämmer.

Sverige har en regering som arbetar med jämställdhetsfrågorna på alla politikområden, det vet ni. Även ni röstade med oss för att driva igenom den största straffrättsliga reformen den här mandatperioden, när vi stärkte straffen för sexualbrott, införde krav på samtycke och ett nytt oaktsamhetsbrott.

S och S-kvinnor har kämpat över ett decennium för att få med oss högerpartierna. Så har det nästan alltid varit – högern har röstat emot och vi har fått slåss länge innan de gett med sig när opinionen till slut blivit för stark.  Så att beskriva det här som att vi inför er politik är bara ohederligt. I år tillkommer även nya rubriceringar för hedersrelaterade brott och barnfridsbrott, frågor vi också arbetat med i flera decennier som ni helt säkert vet. Vi har aldrig duckat för frågan.

Vad ni menar med att vi ”skyller ifrån oss på halmgubbar och politiska meningsmotståndare” är högst oklart. Tvärtom är vi oerhört stolta över den kamp vi fört i över 100 år, som gjort att Sverige idag är ett av världens mest jämställda länder.

Allt från att kvinnlig rösträtt, till allmän förskola, föräldraförsäkringen, särbeskattning, aborträtten, sexköpslagen, Jämställdhetsmyndigheten, reformer för HBTQ-personers rättigheter, sexuella och reproduktiva rättigheter osv. Vi skulle kunna fortsätta länge.

Mycket i Sverige är redan fantastiskt, hur ni än försöker vända på det. Visst finns påtagliga problem, gamla problem som kvarstår, nya som tillkommer. Som ni vet pågår detta arbete hela tiden.

Det är inte smutskastning att säga att SD:s politik ofta motverkar jämställdhet och integration, det är fakta. Som att ta bort vigda dagar i föräldraförsäkringen eller återinföra vårdnadsbidraget. Ni röstade emot barnkonventionen som svensk lag, har lagt förslag om att sänka aborträtten, har verkat mot samkönade pars rätt att adoptera. Genuspedagogik svartmålas som något fruktansvärt som i princip hjärntvättar barn, fast vi alla vet att det bara handlar om att ge alla barn samma förutsättningar, respektfull likvärdig behandling oavsett kön.

Det är också faktum att ni representeras av en partiledning som talar om våld mot kvinnor och sexualbrott som ”importerade problem”. Ett sånt sorgligt svek mot många av de tusentals kvinnor som varje dag misshandlas i sitt eget hem. Det är inte smutskastning, vi håller bara inte med er.

Att ni nu också vill se en nollvision mot mäns våld mot kvinnor, lyfter frågor som rätt till heltid, vill se en stärkt förlossningsvård o s v är välkommet, men det är inte någon ny feminism. Det är en pågående kamp som vi kommer fortsätta driva, fråga för fråga, så länge det behövs.

Carina Ohlsson

förbundsordförande S-kvinnor och riksdagsledamot (S)

facebook Twitter Email