Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Vår värld, vårt gemensamma ansvar

S-kvinnors ordförande Carina Ohlsson besöker den här veckan Turkiet. Med särskilt ansvar för migrationsfrågorna leder Carina Ohlsson gruppen som under besöket ska träffa representanter från hela Europa för att diskutera flyktingkatastrofen.

– EU som helhet borde skämmas, säger Carina Ohlsson.

Europa står inför den största flyktingkatastrofen sedan andra världskriget. Pressen är hård på länderna närmast Medelhavet och behovet av stöd och hjälp med flyktingmottagandet är akut. Det är en humanitär katastrof och ett oerhört lidande som har pågått länge. Civila har lidit och dött vid Europas gränser allt för länge, föräldrar tar omänskliga risker i desperata sista försök att rädda sina familjen undan brinnande krig.

S-kvinnor har länge efterfrågat en gemensam, solidarisk flyktingpolitik för Europa. Ett krav som vi vet att Sveriges regering också driver – Europa måste ta ett gemensamt ansvar för att rädda liv!

”Mitt Europa bygger inte murar” sa statsminister Stefan Löfven när han talade under en manifestation för flyktingkrisen i Stockholm igår. Flyktingkatastrofen måste mötas, solidariskt och gemensamt av alla EUs medlemsländer. Idag presenteras regeringens strategi,tio ståndpunkter för att reformera EU:s flyktingpolitik, inför Stefan Löfvens möte med Angela Merker.

För S-kvinnor är det en viktig utgångspunkt – EU ska vara ett fredsprojekt, en trygghet, som respekterar mänskliga rättigheter. Att Europa idag bygger allt högre murar mot världen ett oförlåtligt brott mot mänskliga rättigheter. Flera länder förvägrar idag flyktingarna den akuta hjälp de behöver, och förbjuder till och med sina medborgare att hjälpa människor på flykt.

– Bara här i Turkiet finns över 2,5 miljoner flyktingar, det är en akut kris i flera länder. Vi ska visa solidaritet med de flyktingar som kommer till Europa, men även solidaritet mellan EUs medlemsländer och alla måste dela på ansvaret. EU som helhet borde skämmas för det som händer här, säger Carina Ohlsson.

S-kvinnor vill se fler legala och säkra vägar in i Europa. Alla medlemsländer måste ta emot kvotflyktingar. EU bör också utreda möjligheterna att införa humanitära visum. EU-kommissionen måste kräva att alla medlemsländer tar sitt ansvar och bidrar. Alla länder som är medlemmar har skrivit under FN:s flyktingkommission om att mänskliga rättigheter ska respekteras. Det är helt grundläggande – ett medlemsland som inte lever upp till detta ska straffas!

Den senaste veckans medierapporteringar från flyktingkatastrofen har för många satt ljuset på det oerhörda lidande som nu drabbar de som flyr för sina liv.  Det har varit ett brutalt uppvaknande för många som inte förstått vidden av detta problem.

Det är glädjande att den mediala och politiska debatten äntligen har bytt fokus till det vi måste prioritera. Vi kan inte blunda längre, vi måste rädda liv. När vidden av katastrofen äntligen landat i våra medvetanden mobiliseras nu krafter för att lösa den här enorma utmaningen, i stort och smått.

Samtidigt är det sorgligt att det ska gå så långt, att lidandet ska bli så stort innan Europa vaknar.  Den offentliga debatten har allt för länge tillåtits att fokusera på helt fel delar av integration och migration, främlingsfientliga och förändringsrädda har tillåtits tala om människor som volymer och problem utan nyanser eller saklig argumentation, utan medmänsklighet och perspektiv.

Det är nu vi visar att Sverige är ett solidariskt land. Vi står upp för mänskliga rättigheter. För en human och värdig politik. Det är det Sverige vi vill vara stolta över, och berätta om för kommande generationer.

 

facebook Twitter Email