Varför ska staten bidra till ojämställdhet?
Publicerad i SvD 8 december 2020.
Kristdemokraterna och Kristdemokratiska Kvinnoförbundet menar i en replik till oss att en totalt oreglerad föräldraförsäkring är vad som leder till riktig frihet. Vi frågar oss om KD och KDK inte ser den verklighet som råder, där kvinnor har lägre inkomster, sämre ställning på arbetsmarknaden och inte sällan tvingas att stanna i dåliga förhållanden – till och med våldsamma förhållanden – för att de inte har råd att lämna rent ekonomiskt. Eller tycker KD inte att detta är ett problem? På vilket sätt skulle det vara frihet?
Under sin tid i Alliansregeringen konstaterade KD, liksom oss, att reserverade månader i föräldraförsäkringen är det enda som haft effekt för att nå ett jämnare uttag av föräldradagar. Det står tydligt att läsa i en av deras budgetpropositioner. KDK har tidigare också krävt att fler månader ska reserveras för vardera föräldern, men nu har de tydligen ändrat sig.
Det är anmärkningsvärt att ett politiskt parti konstaterar vad som krävs för att nå förändring, men samtidigt inte vågar vidta de åtgärder som behövs. Det är ett svek mot Sveriges kvinnor.
KD anklagar oss också för ”mom-shaming”. Inget kunde vara mer fel. Vi vill också se en flexibel föräldraförsäkring, till exempel har vi kämpat för att en förälders sambo ska likställas med en förälder för att underlätta för olika familjekonstellationer. Vi ifrågasätter inte heller någons enskilda val. Alla har rätt att vara hemma-mamma eller hemma-pappa på heltid, vi förstår att familjer väljer olika. Vi anser dock inte att man kan kräva att detta ska betalas med allmänna skattemedel, när det så uppenbart leder till ojämställdhet och brist på ekonomisk självständighet för kvinnor.
Som KD ju vet, har staten ett ansvar för att nå de jämställdhetspolitiska målen, där just ekonomisk självständighet är ett viktigt delmål. När vi ser att en skattesubventionerad förmån slår så snett ur jämställdhetssynpunkt, och hindrar kvinnors ekonomiska frihet, då är det vår skyldighet att verka för en förändring. Hur ska vi annars nå ett jämställt samhälle?
KD kan inte hävda att de står upp för jämställdheten om de ser problemet, ser lösningen, men inte agerar. Till skillnad från KD vågar vi ta även obekväma beslut och ta ansvar. Vi väljer alltid jämställdheten först!
Carina Ohlsson
förbundsordförande S-kvinnor
Malin Malm
förbundsordförande S-studenter