Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Vi är stolta över att kongressen tog ett ansvarsfull beslut

Sjuka, äldre och barn ska inte vara lönsamma, det är inte därför vi betalar skatt. Vem vill inte att våra skattepengar används på bästa sätt, till rätt saker?

Publicerad i Gefle Dagblad 12 april, Sundsvalls Tidning 13 april och Arbetarbladet 14 april 2017.

Idag har Sverige inte något system som reglerar orimliga vinster i välfärden. I princip ställer vi inga krav på företag att redovisa hur och varför de gör lönsamhet på våra barn, äldre och sjuka. Det är inte normalt, tvärtom extremt avvikande. Väldigt få länder skulle acceptera detta. Väldigt få svenskar tycker att det är okej.

Moderatkvinnorna verkar dock inte tycka att det är ett problem. Nyligen gick de ut och kritiserade oss S-kvinnor för att vi står bakom utredning. De påstår att det är att ”dra undan mattan för små och medelstora företag inom sektorn”. Att det minskar möjligheten att själv välja sin arbetsgivare, att kunna påverka sin karriärväg genom att starta eget.

Det är självklart inte det som är syftet. Det utredningen föreslår är att ägare och ledning i vården och skolan ska ha rätt kompetens för att driva ett sådant företag samt inte ha begått vissa typer av brottslighet, dvs. de ska gå att lita på. Och avkastningen ska vara rimlig.

Det finns en mängd bra och välfungerande välfärdsföretag, som är seriösa ochintresserade av att utveckla verksam­heten. De kommer även fortsättningsvis att kunna ­bedriva verksamhet med offentlig finansiering.

Men, ägare som investerat i välfärdsföretag för att maximera avkastningen och göra övervinster kommer att påverkas. Några av dem kanske väljer att lämna väl­färden, men att en ägare säljer sina andelar i ett företag, innebär inte att själva välfärdsverksamheten behöver påverkas i någon större utsträckning.

Och ärligt talat, någonstans måste vi dra gränsen, det är människor vi talar om. Skolan är ingen industri och barnen är inga produkter, de är vår framtid. Vi ska inte ha företag som räknar lönsamhet på våra äldre. Som kompromissar med deras livsstandard och välmående.

Moderatkvinnorna påpekar att flera vård- och omsorgsföretag, framför allt små företag, drivs av kvinnor. De oroas över att detta drabbar kvinnligt företagande. Men det är ju inte de små vårdföretagen som plockar ut miljonvinster till skatteparadis. Kvinnors möjligheter att starta eget, göra karriär, vara ekonomiskt självständiga och bygga ett välmående företag ska givetvis gynnas. Det är inte dem det här handlar om. Därför blir M-kvinnors inlägg ett slag i luften.

Ansvarsfull politik är att verka för alla kvinnors frihet och möjligheter. Det är oseriöst att polarisera frågan, som att den som är för att skattepengar används ansvarsfullt är mot kvinnligt företagande. Vi väljer inte, vi ser både kvinnan som vill starta eget, kvinnan som arbetar inom offentliga sektorn och brukarna. Gynna företagandet, men utan att kompromissa med kvaliteten.

Carina Ohlsson
Ordförande S-kvinnor

facebook Twitter Email