Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Vi behöver gå vidare till nyorienteringsfasen

I en träffsäker text i Arbetet tas hjälp av psykologins teori om krisens fyra stadier för att hantera den nya regeringen.

Publicerad i Aktuellt i Politiken 19 december 2022.

Det inleddes med chockfasen när Sverige vaknade upp med Ulf Kristersson som statsminister och det stod klart att Sverigedemokraterna skulle flytta in i Rosenbad. Därefter kom reaktionsfasen när vi rasade över att Sverigedemokraternas islamofobiska partisekreterare Richard Jomshof gavs ordförandeposten i justitieutskottet och högerregeringen påbörjade sin kavalkad av svikna vallöften.

Sex kronor billigare bensin blev 14 öre vid pump. Elprisstödet som skulle vara på plats 1 november väntar vi fortfarande på och ser inte ut att göra någon glad. Nedlagt miljödepartement och skrotad reduktionsplikt har visat att regeringen gett upp om klimatmålen och hålls gisslan av klimatförnekarna i SD. Till välfärden lämnas brödsmulor i regeringens budget vilket vi påtalat kommer att slå hårt mot jämlikheten och jämställdheten.

Sex kronor billigare bensin blev 14 öre vid pump. Elprisstödet som skulle vara på plats 1 november väntar vi fortfarande på och ser inte ut att göra någon glad.

Journalisten menar att vi nu måste ta oss till bearbetningsfasen och inse att Sverigedemokraterna kommer att påverka varje beslut som regeringen tar och metodiskt avslöja vilka konsekvenserna blir när pengarna försvinner från skolan, fritids, förskolan och äldreomsorgen.

För min och S-kvinnors del står det helt klart att vi måste ta oss vidare till den sista av krisstadierna, nyorienteringsfasen. Vi måste kanalisera vår ilska i motargument och politiska förslag. För oss handlar det om att visa vilka konkreta konsekvenser nedskärningarna i välfärden får för kvinnor som är beroende av välfärden och de som arbetar i välfärdens kvinnodominerade yrken.

Kanske kan den förestående julledigheten vara ett bra tillfälle för oss alla att smälta denna omtumlande höst. Omställningen har varit stor, och vi är många som behöver ladda batterierna.

Jag hoppas att du kommer att få en skön ledighet med tid för avkoppling och bearbetning. Nästa år gör vi oss redo för nyorientering och fortsatt byggande av en stark opposition och klara politiska förslag med siktet inställt mot att om fyra år få möjlighet att genomföra dem.

Men först, God Jul och Gott Nytt År!

Annika Strandhäll
Ordförande för S-kvinnor

facebook Twitter Email