Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Vi fortsätter ta strid för jämställdheten

Äntligen är Stefan Löfven vald till Sveriges statsminister och vi har en S-ledd regering. Nu kan vi fortsätta framåt för fler feministiska framsteg och för bättre arbetsvillkor, skriver S-kvinnors ordförande Carina Ohlsson.

Publicerad i Arbetet 24 januari 2019.

Det har varit många veckor av intensiva förhandlingar om hur Sverige ska styras. Vi har slutligen kunnat mötas över blockgränserna, vilket vi hela tiden såg var nödvändigt. Ingen är helt nöjd. I en drömvärld vill ingen kompromissa eller anpassa sin politik, men nu ser verkligheten annorlunda ut. Väljarna har sagt sitt och ingen part har egen majoritet. Det innebär att den enda vägen framåt var kompromisser.

Vi S-kvinnor har hela tiden varit tydliga med att Sverige behöver en S-ledd regering. Nu har vi äntligen ett resultat – omröstningen är äntligen avslutad och Stefan Löfven är vald till Sveriges statsminister. Vi kan nu äntligen fortsätta framåt. Det är viktigt för att stärka demokratin, förtroendet för politik och politiker och för att fortsätta arbetet med att bygga ett tryggt och starkt samhälle.

Vi är övertygade om att det här är det bästa för Sverige. Vi är oerhört stolta över alla framsteg som regeringen har gjort den gångna mandatperioden, att vi fått fart på bostadsbyggandet, stärkt Sveriges ekonomi och som lovat fått ner arbetslösheten mest i hela Europa.

Vi S-kvinnor är också stolta över många feministiska framsteg som gjorts; stärkt finansiering till landets kvinnojourer, stärkt sexualbrottslagstiftning, förbud mot barnäktenskap, återinförandet av årliga lönekartläggningar, en tredje vikt månad i föräldraförsäkringen och enorma satsningar på att stärka välfärden. Men givetvis har vi långt kvar, det vet ni läsare helt säkert.

Välfärden är en viktig stridsfråga för socialdemokratisk politik. Välfärden ska vara lika bra, trygg och tillgänglig för alla. Ingen får lämnas utanför. Vi tror inte att det finns någon quick fix. Vi tror inte på den borgerliga modellen, att sälja ut våra hyresrätter eller att sälja ut välfärden. Givetvis kan det ge snabba vinster, men ger det trygghet? Ger det långsiktighet? Det säljer ut allas grundläggande trygghet, som rätten till en bostad eller likvärdig bra vård.

Anställningstrygghet och arbetsmiljö är lika viktiga stridsfrågor. Vi accepterar inte försämrade villkor och en politik som fortsätter slå mot de som redan sliter hårdast och redan sliter sönder sig på jobbet. Det är verkligen motsatsen till att bygga från grunden. I stället måste hårdare krav på en god arbetsmiljö ställas på arbetsgivare. Inom kvinnodominerade yrken är det också viktigt att utveckla medarbetarnas egenmakt, rätt till kompetensutveckling och rehabilitering vid behov.

De konservativa krafterna har visat sitt ansikte. M och KD har tillsammans med SD röstat fram en budget som ger de rika mer, på bekostnad av pengar till skolan, välfärden, jämställdheten, kulturen och miljön. Det är ingen underdrift att säga att de säljer ut våra barns framtid. Jag tror inte ens alla moderatväljare ville ha det så här.

Regeringsfrågan har varit helt avgörande för hur vi går vidare. Flera delar i den nya regeringsöverenskommelsen är viktiga för oss, som rätten till familjeåterförening, stärkt miljö och klimatarbete, familjeveckan, kostnadsfria arbetskläder för anställda inom äldreomsorgen, höjda pensioner för vanliga löntagare och att vapenexport stoppas till flera ickedemokratiska länder.

Vi kommer också fortsätta att ta strid för att bevara Jämställdhetsmyndigheten. Den har precis startat upp verksamheten och inlett arbetet med att organisera och stärka svenskt jämställdhetsarbete. Den har knappt fått ett år på sig att starta ett långsiktigt och livsviktigt arbete mot bland annat diskriminering, övergrepp, våld och hedersrelaterad brottslighet. Ett arbete som M, KD och SD varit tydliga med att de vill lägga ner så fort de kan. Vi är glada att övriga partier nu går emot det och uppger att Jämställdhetsmyndigheten blir kvar.

Att bygga ett starkt tryggt samhälle från grunden tar tid, vi har gjort mycket men har långt kvar. Det arbetet måste fortsätta. S-kvinnor fortsätter ta kampen för ett jämställt och jämlikt samhälle så länge det behövs.

Carina Ohlsson
Förbundsordförande S-kvinnor

facebook Twitter Email